4-има умъртвили старец, не открили в дома му нито лев

dennews.bg
10.11.2012
размер на текста:

79-годишен мъж от пловдивското село Градище е бил умъртвен по особено жесток начин от четирима крадци, които не открили нищо в дома му. Трима от екзекуторите вече са задържани, а четвъртият се издирва.
На 7 ноември около 17.45 часа, в РУП – Севлиево жител на с.Градище подал сигнал, че намерил починал 79-годишен мъж от селото. Тялото било открито в къщата, в която възрастният мъж живеел сам. На местопроизшествието е изпратена оперативно-следствена група. При извършения оглед по тялото на жертвата са открити следи от насилие. Трупът бил откаран за аутопсия в МБАЛ-Габрово. Образувано било досъдебно производство.
Предприети са незабавно оперативно-следствени действия по няколко версии за извършване на престъплението. Постепенно, като водеща се очертала версията за грабеж, а полицейските служители свили кръга на заподозрените до четирима мъже от с. Върбовка, общ. Павликени, всички криминално проявени и осъждани за кражби. Трима от тях - К. В. /39 г./, Г. В. /43 г./ и А. Я. /24 г./, са задържани, а в хода на проведените беседи направили пълни самопризнания. Впоследствие са разпитани и пред съдия. След извършените претърсвания в домовете им са намерени и иззети веществени доказателства относно съпричастността им към извършеното деяние.
Според направените самопризнания, тримата решили да ограбят възрастния мъж, за когото допускали, че разполага с пари. В дома на жертвата проникнали през прозорец, в нощта на 6 срещу 7 ноември. Фактът, че не успели да открият пари, провокирал у извършителите агресия, те завързали мъжа и му нанесли жесток побой. След това се оттеглили обратно към с. Върбовка.
Задържани са за 72 часа, предстои да им бъде наложена постоянна мярка. Повдигнати са им обвинения по чл. 199, ал. 2, т.1 от НК /“за грабеж, придружен с тежка или средна телесна повреда, от които е последвала смърт, наказанието е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна”/.
Четвъртият – Л. А. /21 г./ е обявен за издирване. В работата по разкриване на тежкото криминално престъпление са участвали служители на РУП-Севлиево, психолог и служители на ОДМВР, под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети