ВМРО дава събарачите на дългове на главния прокурор

dennews.bg
09.10.2012
размер на текста:

ВМРО изпрати сигнал до главния прокурор и писмо до Комисията за защита на лични данни (КЗЛД) по повод дейността на т.нар. фирми за събиране на просрочени вземания от длъжници, бе обявено днес по време на пресконференция в БТА.
Според ВМРО голяма част от дейността на тези фирми е незаконна и нерегламентирана. Молбата към прокуратурата, отправена от ВМРО е, да бъдат събрани и проверени и обобщени случаите за събиране на дългове от цялата страна и компетентните органи да се произнесат по законосъобразността на фирмите, които я извършват.
Заместник-председателят на партията Ангел Джамбазки и правният съветник Карлос Контрера представиха и конкретни случаи на тормоз и неправомерни действия от страна на събирачите на дългове. Все повече сигнали за жалби, които в огромната си част са свързани с тормоз на хора по линия на битови сметки, комунални плащания и други по-дребни суми, пристигат при нас, обявиха представителите на ВМРО.
Те изказаха опасение, че в следващите месеци подобен нерегламентиран рекет за дребни суми ще се оказва над все повече хора. Затова припомниха, че всяко искано задължение трябва първо да бъде доказано в съда. Джамбазки и Контрера съобщиха, че всички граждани, които имат проблеми с подаване на жалби в подобни случаи, могат да се обръщат за съдействие към ВМРО.
Джамбазки и Контрера изразиха опасение, че съществува негласно съглашение между телекомите и монополистите в комуналните услуги за прехвърляне на лични данни и лични телефони. Иначе не можем да си обясним факта, че хора може да бъдат тормозени по телефона без да са го предоставяли на комунално дружество, например, коментира Джамбазки.
Той посъветва гражданите, ако се появи събирач на дългове на вратата им, веднага да сигнализират в прокуратурата и на съответните органи, да завеждат дела за тормоз и изнудване.
Още през лятото ВМРО обяви, че провежда проучване на цялостната дейност на въпросните фирми и поиска прокурорска проверка. В приемната на Ангел Джамбазки са постъпили десетки оплаквания от дейността на колекторите.
Сигналът на ВМРО до главния прокурор е обобщение от проучването. С писмото до КЗЛД пък се иска становище по 4 важни въпроса сред които са: проверявани ли са фирми-събирачи на дългове и позволен ли е безконтролен трансфер на лични данни от страна на фирми към събирачите без знанието на титуляра. ВМРО очаква след проверката, да се предприемат действия срещу престъпилите закона.
ВМРО настоява тези отношения да получат ясна и всеобхватна правна регламентация, за да се пресекат злоупотребите. От ВМРО предлагат всички подобни фирми да бъдат записани в класификатор, информацията за дейността им да е публична, а служителите да бъдат проверени за чисто минало. В противен случай може да се смята, че това са новите „магураджии”, намерили ниша да рекетират гражданите, е позицията на ВМРО.
Юристът във ВМРО Карлос Контрера поясни, че няма яснота с какво право въпросните дружества се намесват като трета страна в отношенията с потребители. В правния мир те нито са изкупили задължението, нито са встъпили в отношенията като трета страна.
Над 2/3 от въпросните задължения не са доказани съдебно. За голяма част от тях са подадени и жалби от страна на потребителите, чака се решение на съдилище, а през това време се намесват въпросните събирачи, обясни Контрера.
Общественото напрежение по темата е толкова голямо, че проблемът не търпи отлагане и държавата трябва да вкара в ясни и тесни рамки дейността по събиране на вземания, каза Джамбазки.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети