БСП кандидати взимат частични избори за кмет

DenNews.bg
08.10.2012
размер на текста:

Кандидатите на БСП печелят частичните избори за кмет в Калофер и две села, а четвърти отива на балотаж.
С малко над 88% от гласовете досегашният градоначалник на Калофер Румен Стоянов отвя кандидатите на НДСВ и ГЕРБ. За Стоянов, който е независим, но подкрепен от БСП са гласували 1475 души, Йордан Колев от НДСВ е получил доверието на 155души или 9.28%, а за кандидатът на ГЕРБ Лалка Драгоева са гласували 41 души (2.45%). Избирателната активност е била 63,4%.
До частичните избори се стигна, след като ОИК прекрати предсрочно пълномощията на кмета Румен Стоянов, а Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на комисията. Причината е, че след встъпването си в длъжност новоизбраният кмет не беше заличил фирмата си от търговския регистър, с което наруши Закона за местното самоуправление и местната администрация, пише vesti.bg.
Кандидат на БСП със същата съдба печели изборите в село Батак, община Павликени, след балотаж. От 548 гласували жители 285 са дали гласа си за Димитър Димитров. Основният му опонент Асен Асенов, издигнат от ДПС и СДС е събрал 241 гласа. Димитров беше избран за кмет на селото на редовните избори през миналата година. И неговите правомощия бяха прекратени от общинската избирателна комисия, заради това, че не е заличил фирма, регистрирана на негово име.
Кандидатът на БСП Огнемир Симов спечели частичните избори за кмет на село Хърлец, община Козлодуй. За Симов са гласували 616 от избирателите или близо 53% от действителните гласове. Независимият кандидат Валери Петров, подкрепен от ГЕРБ и други десни партии, получи 495 от гласовете - малко над 42%. За другия независим кандидат Ваньо Димитров са гласували 40 избиратели.
Новият кмет на село Доброплодно, община Ветрино, ще бъде определен на балотаж следващата неделя между кандидатите на ДПС Гюлтен Алиева, която е получила 202 гласа на първия тур, и на БСП Милен Георгиев, за когото са дали своя вот 178 души. Право на глас в селото имат 781 избиратели, а активността на първия тур е била 74%.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети