Зелена светлина за турска военна акция в Сирия

DenNews.bg
04.10.2012
размер на текста:

Парламентът в Анкара даде зелена светлина на правителството да провежда военни операции на територията на Сирия, съобщават световните агенции.
Отговорът на Турция е след убийството на майка и четирите й деца от сирийска стрелба вчера.
На спешното заседание на парламента бе дадено разрешение на правителството да проведе военна операция на територията на Сирия, „когато е необходимо". Документът е бил изготвен на извънредната среща на кабинета вчера вечерта.
Мандатът е валиден за една година и бе приет от 320 депутати от 550-местния турски парламент. 129 депутати гласуваха против, информира news.bg.
Вицепремиерът на Турция заяви, че приетият документ позволява въздушни удари срещу Сирия, но не означава, че Анкара обявява война.
„Нашата земя е мишена на агресивни действия от Въоръжените сили на Сирийската Арабска република от 20 септември и те продължават, въпреки нашите безбройни предупреждения и дипломатически инициативи", се казва в позицията на кабинета.
„Нужно е спешно да се предприемат необходими мерки и да се действа бързо и на време при допълнителни рискове и заплахи, които могат да бъдат насочени срещу нашата страна", допълва се още.
Междувременно турската полиция е използвала сълзотворен газ, за да спре малка група, която е организирала антивоенни протести пред парламента във връзка с проведения дебат за военна акция срещу Сирия.
Ройтерс съобщава, че 25-30 протестиращи са скандирали „Ние не искаме война! Сирийците са наши братя!" пред сградата на парламента в столицата Анкара.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети