Хайка прибра 11 руснаци в САЩ, обвиняват ги в шпионаж

DenNews.bg
04.10.2012
размер на текста:

11 руснаци са арестувани в САЩ по обвинение в шпионаж и по-точно износ на военни технологии в полза на Русия, предадоха световните агенции, като се позоваха на съдебните власти в Ню Йорк.
Задържаните са обвинени, че са изнесли високотехнологични микроелектронни елементи, които са обект на стриктни правителствени проверки заради възможно използване в голям брой военни системи, като например радарни и за наблюдение, а също и за системи за направляване на оръжия и за дистанционно детониране на експлозиви.
Обвинените били част от мрежа за доставки, действаща в САЩ и Русия. Те изнасяли елементите от САЩ за руската армия и разузнавателните служби.
Сред арестуваните има руски таен агент под прикритие на име Александър Фишченко, на 46 години, собственик на две компании - в Хюстън, в щата Тексас, и в Москва. Двете фирми са били в основата на трафика на частите, започнал през октомври 2008 г. Фишченко пристигнал в САЩ през 1994 г. и получил американско гражданство през 2003 г.
От информацията на сайта на ФБР в Хюстън става ясно, че Фишченко е обвинен, че е работел като агент на руското правителство в САЩ, изнасяйки за Русия високотехнологична микроелектроника, като е обвинен и в пране на пари. Останалите са обвинени в нарушаване на редица закони за износа и препятстване на правосъдието.
Москва обаче веднага реагира, като заяви, че обвиненията, повдигнати на 11-те души в САЩ във връзка с незаконен износ на микроелектроника в Русия, имат углавен характер и не са свързани с разузнавателната дейност. Това заяви руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости. Москва е уведомила американската страна за това.
„Много неясни неща има в тази история. Тя предизвиква сериозна тревога и ние разчитаме, че правата и интересите на руските граждани, които са арестувани и срещу които са повдигнати тези обвинения, тези права и интереси ще бъдат безусловни обезпечени от американските власти“, каза Рябков, цитиран от Интерфакс, пише dnes.bg.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети