Турция на прага на война със Сирия

DenNews.bg
04.10.2012
размер на текста:

Турция е на прага на обявяването на война на Сирия. Докато се чака решението на парламента в Анкара за провеждането на военна операция извън граница, военни турски изтребители провеждат атака по границата в отговор на нападението от сирийска страна, при което вчера бяха убити майка и четирите й деца в град Акчакале.
Цел на турските бомбардировачи е сирийският граничен пункт Тел Абиад. При атака тази сутрин са били убити най-малко петима сирийски войници, а други 15 са ранени.
Часове след като минометни снаряди, изстреляни от територията на Сирия, убиха майката и децата, на извънредна среща НАТО призова „агресивните действия” от страна на Сирия срещу Турция да бъдат преустановени.
Атаката срещу Турция предизвика „голяма загриженост и е строго осъдена” от всички съюзници. „Алиансът продължава да стои зад Турция, изисква незабавно прекратяване на подобни агресивни действия срещу съюзник и настоятелно призовава сирийския режим да сложи край на явни нарушения на международното право", се казва в официално изявление на НАТО.
Според него последните военни действия на Сирия са „ясно доказателство, че тя представлява заплаха за сигурността на един от съюзниците (на НАТО – бел. ред.)”.
Вашингтон осъди действията на Дамаск, а държавният секретар Хилари Клинтън обяви, че страната е „възмутена”.
Председателят на ООН Бан Ки-мун призова правителството на Сирия да зачита териториалната цялост на своите съседи, както и да сложи край на насилието срещу своите граждани.
България се присъедини към позицията на дипломатическите си партньори и нарече действията на сирийската страна „грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО”, информира bTV.
За втори път, откакто избухна въстанието срещу режима в Дамаск през март 2011 година, сирийски огън убива хора във вътрешността на Турция.
Град Акчакале е обект на атака неколкократно през последните няколко седмици. Турските власти призоваха гражданите да стоят далеч от размирната граница, а над 100 училища в района бяха затворени заради насилието.
Анкара призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме нужните действия и да спре сирийската агресия срещу турската територия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети