Санди остави след себе си 40 трупа в САЩ

dennews.bg
31.10.2012
размер на текста:

Най-малко 40 души загинаха,, милиони са без ток, а транспортът е блокиран, след като Санди връхлетя източното крайбрежие на САЩ, информира Би Би Си.
В Ню Йорк загиналите са 18 души, наводненото метроостава затворено до второ нареждане. Повече от 18 000 полета бяха отменени, макар и намалени услуги, които ще продължат в Ню Йорк и Ню Джърси.
Президент Барак Обама, който прекрати предизборната си кампания, ще посети засегнатите райони в Ню Джърси.

Бурята причини и обилни снеговалежи във вторник следобед над Западна Вирджиния.

Въпреки че прогнозата е силата на урагана да отслабне, той се очаква да предизвика проливни дъждове и наводнения.

Най-малко осем милиона домакинства и фирми са без електричество заради бурята, се казва в официално съобщение на американското министерство на енергетиката. Отделно 80 къщи изгоряха напълно в Ню Йорк след връхлитането на урагана.

"Това е опустошителна буря, може би най-лошото, което някога сме имали", каза кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Метрото на Ню Йорк претърпя най-голямата си повреда в своята 108-годишна история. Тунелите му са наводнени и електрическо оборудване ще трябва да бъде щателно проверено преди мрежата да бъде пусната отново в експлоатация.

Г-н Блумбърг заяви, че "няма график", кога метрото ще тръгне отново, но се надява поне автобусите може да започне да се движат отново от сряда.

Много е вероятно да минат още два или три дни, преди да се възстанови захранването голямата част от града, каза още г-н Блумбърг.

Нюйркската стокова борса ще отвори врати след два дни, последният път, в който тя е затворила врати за 2 дни е бил през 1888-а година.

 


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети