„Рила газ” пусна газа и в Дупница

dennews.bg
30.10.2012
размер на текста:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес генералният директор на „Рила газ” ЕАД, г-н Серджо Пантано официално пусна в експлоатация част от газоразпределителната мрежа на Дупница. От днес в града може да се ползва газ както от битови, така и от обществени сгради, обяви на официална пресконференция г-н Пантано. Природен газ има вече в домакинства и обществени сгради по трасето от входа на Дупница, включително улица „Самоковско шосе” до старата автогара, улица „Николаевска” и целия район по течението на река Джерман. Първият абонат на Рила газ е на улица „Хемус”.

„Радваме се, че над една трета от газоразпределителната мрежа на Дупница е вече факт. Тя дава възможност на повече от 2 000 домакинства да се възползват от предимствата на газификацията. За разлика от останалите държави-членки от Европейския съюз, в България природният газ е все още слабо разпространен, но съм уверен, че в кратък срок това ще се промени, тъй като потребителите ще започнат постепенно да оценяват преимуществата на горивото”, коментира г-н Пантано.

„Специално в Дупница интересът е голям и това може би се дължи на факта, че голяма част от гражданите са работили в страни, които са силно газифицирани. Служителите от офиса ни в града отговарят на всички желаещи, а от няколко месеца сме изпратили наши консултанти на посещение по домовете на всички потенциални клиенти. Те разясняват условията за присъединяване към мрежата и предлагат най-подходящия начин за изграждане на инсталация“, допълни той.

Цялата инвестиция за полагане на газоразпределителната мрежа в Дупница и региона е с инвестиции изцяло осигурени от „Рила газ”. До момента дружеството вложи 16 милиона лева в строителството на 42 километра газопроводи, включително подземните отклонения, от общо предвидените за града 121 км. От тях 20 километра са пуснати в експлоатация. До края на ноември е предвидено газът да тръгне и по останалите 22 километра мрежа. До приключването на трите етапа от газификацията на града ще бъдат вложени общо 35 милиона лева.

Изградената газоразпределителна мрежа и съответните подземни отклонения имат готовност да снабдяват с придоден газ 2000 битови потребители, 105 публични сгради, както и 27 предприятия. Всички те също ще пестят от сметките си за енергия, ако заменят сегашния си енергоизточник с природен газ.
До момента „Рила газ” е положила 250 км. мрежа и 50 км. подземни отклонения в шест града от район „Запад“ – Благоевград, Враца, Перник, Дупница, Сандански и Радомир. Те достигат до 35 000 потребители. В нова и модерна газова инфраструктура бяха вложени над 80 милиона лева. Така компанията се утвърди като един от най-големите инвеститори в Югозападна България.

Повече за условията за включване в газоразпределителната мрежа прочетете ТУК.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети