Всеки десети от кредитните милионери е производно на ДС

DenNews.bg
30.10.2012
размер на текста:

Всеки десети от кредитните милионери, прибрали над 2 трилиона лева през 90-те години на миналия век, е бил агент или сътрудник на Държавна сигурност. Това обобщава до момента проверката на Комисията по досиетата, чиято окончателната оценка обаче ще бъде готова в края на 2012 г., обясни Екатерина Бончева, член на Комисията по досиета, пред TV7.
Проверката е най-мащабната, правена досега, тъй като по брой проверявани лица, тя може да бъде сравнявана само с местните избори, където се поверяват над 50 000 физически лица.
Като източници на набиране на информация тази проверка няма прецедент, категорична е Бончева. БНБ активно помага, но информация се търси и от други банки, от националната статистика, държавния архив, Агенцията по вписванията и от всички фирмени отдели на всички съдилища в България. Това се прави, за да може над 10 хиляди, проверявани юридически лица, да бъдат трансформирани във физически.
Бончева обясни, че парите са се разпределяли в три потока: агенти на ДС, висша номенклатура и висша партийна номенклатура.
По думите й ако в момента била налична цялата сума от лоши кредити, които преди деноминацията са над 2 трилиона лева, сега нямало да се търсят пари за болниците, пише 24chasa.bg.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети