Американски затворници искат 500 млн. долара обезщетение за лишаването им от зъбни конци

dennews.bg
29.10.2012
размер на текста:

Група американски затворници заведе съдебен иск да бъдат редовно снабдявани с конци за зъби, които според тях са крайно необходими за хигиената на устата.
Според тях отказът на затворническата администрация да им осигури зъбни конци вреди на здравето им и нарушава гражданските им права. Ищците искат да им бъдат изплатени 500 млн. долара обезщетения за влошаване на зъбите, уточнява сайтът newsru.com, който се позовава на Асошиейтед прес. 11-те затворници от окръжния затвор Уестчъртър подали иска, без да прибягват до услугите на адвокат, и жалбата им била приета от съда.
Администрацията обаче неслучайно е отказала да снабдява затворниците с въпросния продукт. Последните години зъбните конци многократно са били използвани от затворниците за различни нарушения. В тексаски затвор осъден ги използвал, за да убие съкилийника си . В затворите на щатите Мериленд, Илинойс, Уискънсин и Западна Вирджиния затворниците са натрупали достатъчно зъбни конци, за да изплетат въже, с чиято помощ могат да избягат. Избягали затворници от Тексас са зашивали със същите конци огнестрелни рани, получени при бягството им. В Илинойс осъден ушил с конците манекен, който оставил в леглото си, за да не бъде разкрито бягството му. През 1991 г. трима осъдени от окръжния затвор в Илинойс изплели истинска въжена стълба от стотици метри зъбни конци, купени от лавката в затвора, и от конци от картонени опаковки от сол и захар. С нейна помощ те избягали.
Според затворнически власти здравият синтетичен конец за зъби се цени много високо сред осъдените – те го използват за удушване, бягства, контрабандни доставки на наркотици и забранени предмети от етаж на етаж, за привързване на забранени предмети към краката, за отключване на белезници. Именно затова затворниците си търсят "правата" в използването на този продукт. /БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети