Намериха обесен ключов свидетел за смъртта на Качински

DenNews.bg
29.10.2012
размер на текста:

Ключов свидетел по делото за авиокатастрофата с полския правителствен самолет край Смоленск, при която загина президентът Лех Качински, съпругата му и министри, е намерен обесен в дома си във Варшава.
42-годишният бординженер на полски самолет "Як-40" Ремигиуш Мус е бил намерен мъртъв в мазето на дома си от съпругата си. Първоначалните данни сочат към самоуийство.
В деня на авиокатастрофата Мус се е намирал в кабината на вече приземилия се самолет Як-40 и по бордовата радиостанция слушал разговора на екипажа на Ту-154 и диспечера.
В своите показания по време на следствието Мус заявил, че дежурният диспечер на летището в Смоленск разрешил на правителствения самолет "да се снижи до височина 50 м за вземане на решение за кацане" въпреки гъстата мъгла. Според официалната версия диспечерът не е разрешавал на самолета да се снижава под 100 метра.
Мус е твърдял също така, че секунди преди Ту-154 да се разбие, той чул два взрива, пише dnes.bg, позовавайки се на Би Би Си.
Пак според показанията на Мус диспечерите на летището в Смоленск разрешили на "Як-40" да се снижи до височина 50 м.
Според Антони Марчевич, председател на полската парламентарна комисия за разследване на авиокатастрофата край Смоленск, Мус бил един от двамата ключови свидетели по делото. Вторият е пилотът на "Як-40" Артур Вотшил, който според Марчевич сега трябва да бъде поставен под охрана.
Полският самолет Те-154 се разби на 10 април 2010 г. край Смоленск при захождане за кацане. Загинаха 96 души – осемте членове на екипажа и 88 пътници, сред които президентът Лех Качински, съпругата му и няколко полски министри.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети