Трима българи в ареста за кражби на луксозни автомобили от Италия

dennews.bg
28.10.2012
размер на текста:

Трима българи са в ареста заради кражби и препродажба чрез изготвяне на фалшиви документи на луксозни возила от Италия, информират от Пресцентъра на МВР.
Операцията е реализирана след активно международно оперативно сътрудничество на българските и италиански полицейски служби
В резултат на активни оперативни действия и обмен на информация между ГД “Национална полиция” и италианските полицейски служби е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с престъпления на моторни превозни средства. В италианския град Витербо са задържани трима съпричастни към схемата - италианец, румънка и българка, а в Бургас – още двама български граждани.
Съвместните действия са продължение на проведена в началото на май т.г. година полицейска операция на отдел “Криминална полиция”- ГДНП, в която участваха и колегите им от ОД МВР Варна и Бургас. Тогава бяха задържани петима участници в престъпна схема с моторни превозни средства. Според данните задържаните - Ш.А. /45г./, П.Д. /33 г./, К.А. /23 г./, А.Х. /26 г./ и Г.Г. /37г./, са се занимавали с осигуряването на луксозни автомобили, обект на престъпление, извършвали промяна на идентификационните им номера, организирали изготвянето на неистински документи за тях и впоследствие ги продавали на българския или чуждестранни пазари. В хода на тогавашната операция бяха установени 23 автомобила от марките „БМВ“, „Мерцедес“ и „Ауди“.От адресите на задържаните бяха иззети специализирани машини, с които са изготвяни неистинските документи за собственост, евротабели, стикери и други. Открита бе и част от машина за изписване и гравиране на номера на рами върху метал. Иззети бяха принтери, седем преносими компютъра, множество преносими хард-дискове и флаш-памети, мобилни телефони и СИМ карти, празни бланки на испански, италиански, германски, норвежки, австрийски, шведски и чешки документи за регистрация на МПС, неистински сертификати за типово одобрение за нови автомобили. Конфискувани бяха и множество комплекти стикери и евротабели, заготовки и матрици за направа на неистински регистрационни табели, фалшиви банкноти, професионално устройство за заглушаване на ефирни сигнали /тапа/ и други.
В хода на разследването бе установено, че част от автомобилите са се осигурявали от Италия чрез рент-а-кар услуги или лизинг. Изяснено е, че задържаният италианец, подпомаган от румънската гражданка, осигурявали оригинални, непопълнени откраднати италиански свидетелства за регистрация на МПС. Те преправяли серийните номера на бланките, които после били използвани за регистрация на инкриминирани автомобили както в България, така и в други държави.
Служителите на ГД“Национална полиция“ и италианските им колеги продължават работата по случая.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети