50% от домакинствата на 50% под прага на оцеляването

DenNews.bg
22.10.2012
размер на текста:

С близо 6% е скочила месечната издръжка на един човек у нас и за покриването на минималните разходи на месец са нужни 562,61 лв. За спокоен, но в никакъв случай охолен живот на 4-членно семейство пък са нужни 2250 лева.
От началото на годината издръжката на един човек се е увеличила с 26 лева, а средно за 4-членно домакинство с около 104 лева, обясни шефът на КНСБ Пламен Димитров, по време на пресконференция, пише news.bg.
Причините за увеличението са както скока на цените на ел.енергия, газ, горива, така и очакванията за слаби реколти; покачване цената на основните селскостопански продукти на международните пазари; неподдържане на адекватен държавен резерв, който да гарантира ефективна намеса в кризисни ситуации, изтъкна Димитров.
От КНСБ са категорични, че опитът на правителството да замрази цените на 10 основни храни се е оказал неефективен. Според тях предприетата мярка е била по-скоро популистка.
Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическото оцеляване, е достигнала 213, 61 лева за едно лице, което показва ръст с 4,2% спрямо предходното тримесечие. На годишна база се отчита ръст от 7,1%.
„Този ръст принуди бедните домакинства да затегнат още повече колана, като ограничат разходите за храна, здравеопазване и образование", коментира още лидерът на КНСБ.
Според данните под прага на бедност остават около 23% от домакинствата в страната или това са 1,66 млн. души. С общ доход на едно лице от домакинството до 290 лева са около 50% от домакинствата в страната.
Домакинствата с доход на едно лице над издръжката на живот са около 16,1% като спрямо декември 2011 година има ръст с 3,3%.
От КНСБ призовават правителството, ако продължи доброто преизпълнение на приходната част на бюджета, да се отделят допълнителни средства за компенсаторни политики.
От синдиката имат и допълнителни мерки, за които ще настояват да бъдат включени в бюджета за следващата година по отношение на приходите - въвеждане на данъчно дознание; ограничаване на плащанията в брой до 5000 лева; криминализиране укриването на неплащането на осигурителни вноски.
Друга идея, която Димитров сподели пред медиите е въвеждане на данък върху финансовите транзакции. Според изчисленията на финансовото министерство за една година той ще налее в хазната 180 млн. лева.
Тук Димитров изрази недоумението си от идеята на Симеон Дянков за въвеждането на данък „лихва", който се очаква да донесе допълнителни 120 млн. лева.
От КНСБ ще настояват и за увеличаване на работните заплати в сферата на културата. Синдикатите вече са поискали извънредно заседание на Тристранката. Ако такова не бъде свикано, те ще инициират срещи с парламентарните групи на партиите.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети