Студенти спират конференция за Людмила Живкова с протест

DenNews.bg
19.10.2012
размер на текста:

Студенти отложиха с час и определено развалиха настроението на участниците в конференция, посветена на Людмила Живкова.
Антикомунистически възгласи огласиха Софийския университет, където бе организирана конференцията по случай 70-годишнината от рождението на дъщерята на бившия диктатор Тодор Живков.
Според протестиращите университетът не е място за подобен форум, тъй като основната му цел е да реабилитира комунистическия режим. Пак според тях, Людмила Живкова няма реална научна дейност, която да бъде разисквана.
Някои от протестиращите носеха плакати с надписи: "Живкова при Живкови, не при студентите", "Людмила Живкова е комунист, не народен будител", имаше и плакат със снимка на премиера Бойко Борисов от времето, когато е бил телохранител на Тодор Живков.
Ректорът на СУ проф. Иван Илчев определи позицията на протестиращите като „примитивна реакция”, а гостуващите от Русия историци бяха повече от учудени, тъй като едва ли подобна тема би довела до подобна реакция в страната им.
Дъщерята на Людмила Живкова Жени Живкова, пък определи протестиращите като „невъзпитани”, щом не искат да чуят другата страна.
Вчера конференцията беше заклеймена с декларация от Синята коалиция. Десните поискаха събитието да бъде отменено и се възмутиха от опитите на ректора проф. Иван Илчев "да използва Софийския университет за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети