Съветник на път да избоде очи, вместо да изпише вежди на ромските квартали

DenNews.bg
18.10.2012
размер на текста:

Общинският съветник от ОДС Георги Рангелов извади нож с две остриета на днешната сесия на ОбС-Дупница, като поиска ромските квартали най-после да бъдат включени в регулация. Според Рангелов това, че кварталите са извън регулация е основната причина за лошите условия в тях.
Рангелов постави въпроса ребром, като поиска в най-кратки срокове общината да започне узаконяването на незаконните постройки в махалите, докато колегите му дебатираха по проекта за изработване на интегриран план за градско развитие на Дупница.
Предложението на Рангелов бе остро контрирано от колегите му Стоян Шушков от ДСБ и независимият Първан Дангов, които видяха повече опасност в подобно начинание, отколкото ползи. Обиден от изказванията, че ромите не плащат данъци, а огромна част от къщите им са построени напълно незаконно, Рангелов напусна заседателната зала.
„Въпросът с вкарването на ромските махали в регулация е нож с две остриета. Огромна част, да не кажем повече от 90% живеят в къщи построени незаконно върху чужди земи, нямат документи за собственост. Това означава, че за да бъдат парцелирани кварталите, което е задължително за регулацията, ще се наложи събарянето на къщи и изселването на хора от имоти. Представяте ли си какво ще се случи тогава? Още повече за една улица в регулация си има изисквания за ширина на платното, прокарване на канализация, електричество, водопровод, газ, кабелна, всичко. Това ще струва вкарването в регулация-събарянето на незаконните постройки, защото тук не може да става дума за амнистия”, коментира Дангов.
Докато не бъдат включени в регулация, ромите не могат да плащат данъци и такси, дори и да искат, а кметът и да иска не може да влага в инфраструктура щом се касае за незаконни постройки.
Според Рангелов заплетеният казус може да бъде решен, ако има воля и от двете страни. Като светкавичен пример за добра воля дойде обещанието на кмета Методи Чимев процедурата за узаконяване да бъде задвижена до 6 месеца.
Регулацията на кварталите е необходима именно, за да се избегне твърдението, че българите си плащат данъците, а циганите – не, смята още Рангелов. Той подчерта, че узаконяването се иска не за колиби, а за масивни къщи, а ромите са готови да си плащат както таксите по включването в регулация, така и данъците, таксите и сметките след това.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети