Константинов призна: Новият шеф на ВиК е приятел

Десислава Панайотова-Янкова
18.10.2012
размер на текста:

Председателят на Общински съвет в Дупница Ивайло Константинов призна, че новият управител на ВиК Илия Илиев е приятел, но побърза да добави, че шефът, избран след промяна на условията за кандидатстване, е не негов личен приятел, а приятел на партия ГЕРБ.
„Така развенчахме мита, че председателят на ОбС не кадрува в общината”, побърза да коментира независимият общински съветник и бивш кмет Първан Дангов изказването на Константинов.
Илия Илиев бе утвърден за нов управител на ВиК на днешната сесия с гласовете на ГЕРБ, Коалиция за промяна и ОДС. Съветниците от БСП се въздържаха, а макар че единствен излезе с коментари и препоръки към Илиев, Дангов също каза заветното „да”.
Самият Илия Илиев лично присъства на сесията. Вместо да представи управленческата си програма и да набележи мерките за стабилизиране на дружеството, което се очакваше, той наблегна на представянето на статистика за тежкото състояние на дружеството. А именно големите задължения, предимно към Басейнова дирекция, и големите пропуски от несъбрани приходи.
Единствената мярка, която Илиев разкри пред принципала Общински съвет и обществеността е намерението за създаване на водна полиция, която ще засили проверките за незаконни отклонения и кражби на вода.
Наред с това Илиев ще подобрява състоянието на водното дружество с по-големи санкции за провинилите сe абонати, но изтъкна, че ВиК няма средства за инвестиции.
Практиката, особено при кандидатстване по оперативните програми и еврофондовете, обаче показва, че проектите се разработват от общините, а не от водните дружества. Затова за да осъществи идеята си, изтъкната на днешната сесия, за кандидатстване по ОП „Околна среда” Илиев ще трябва да разчита на съдействие от общината.
В типичния си стил, Дангов посъветва Илиев да не слуша само тримата първи в управлението на общината и един депутат, „който учи английски, защото вертуто му няма меню на български”, но и гражданите и общинските съветници.
Основният мотив за избора на Илиев за управител е това, че той е ново лице, изтъкна председателят на комисията по избор Пламен Стойнев.
Това също беше определено от Дангов като абсурдна причина.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети