Изловиха „бизнесмени” завлекли държавата с 3 млн. лв.

DenNews.bg
18.10.2012
размер на текста:

Неутрализирана е организирана престъпна група, извършила данъчни измами и ощетила държавния бюджет с близо 3 милиона лева е разбита при спецоперация с име „Каргото”.
След придобити данни за организирана престъпна група, изградила схема с участието на “липсващи търговци”, “буфери” и “брокери” и така избягвала плащането на данъчни задължения, било образувано досъдебно производство по описа на Специализираната прокуратура. В хода на разследването антимафиотите достигнали до тримата основни играчи в престъпната схема - И.Ш. /53 г./-криминално проявен, Ю.Г. /32 г./ и Г.Ц. /41 г./, също с криминалистически регистрации. Те работели по добре известния вече механизъм – представлявали дружества, регистрирани на лица с нисък социален и икономически статус. С участието на “липсващи търговци”, “буфери” и “брокери”, вписване на неверни данни в подадените декларации и приспадане на неследващ данъчен кредит избягвали плащането на данъчни задължения. В схемата били ангажирани осмина «сътрудници» - Р.Н. /42 г./, М.Н. /34 г./, К.Н. /40 г./, М.П. /60 г./, Р.Н., У.М. /37 г./, Д.Й./39 г./ и М.Ч. /31 г./, повечето от тях също криминално проявени.
Всички те са задържани при съвместни действия на служителите на ГДБОП и представители на НАП, проведени под надзора на Специализираната прокуратура. Извършени са претърсвания на 16 адреса в столицата – офиси и жилища, и на три леки автомобила. Иззети са голямо количество счетоводни документи, компютърни конфигурации, печати, мобилни телефони, СИМ карти и други веществени доказателства.
На петима от задържаните - И. Ш., Ю. Г., Г. Ц., Р.Н. и К.Н., са повдигнати обвинения. Мярката им за задържане е удължена на 72 часа. Предполагаемият размер на нанесените щети за бюджета е близо 3 000 000 лева. Работата по документирането на престъпната дейност на групата продължава.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети