Община Дупница взе водоемите на арендатори с 10-годишни договори, отдава ги на концесия

Даниела Методиева
15.10.2012
размер на текста:

5 водоема на територията на община Дупница ще бъдат отдадени на концесия, след като арендаторите сами са пуснали молби за прекратяване на 10-годишните си договори, подписани миналата година от екскмета Атанас Янев.
Един от тях Спас Михайлов, който е вложил 10 000 лв. за почистване и зарибяване на водоема в местността Адилица в село Бистрица, обясни, че преди 2 месеца той и останалите арендатори били уведомени от община Дупница, че договорите им са нищожни и трябва сами да пуснат молбите си за тяхното прекратяване, за да могат да участват след това в процедурите за отдаване на концесия. Същата участ е последвала и останалите двама арендатори, които имат договори за водоемите в село Бистрица в местностите Орешето и Сухите ливади Георги Костов и Живко Атанасов.
Докладната за отдаване на тези и останалите два водоема в селата Крайници и Палатово вече е внесена от кмета Методи Чимев и предстои да бъде разгледана и приета на предстоящата сесия на местния парламент на 18-и октомври в четвъртък. В мотивите си за разваляне на договорите за аренда, градоночалникът и неговите юристи са посочили тяхната незаконосъобразност и нищожност, защото водоемите са публична общинска собственост, т.е. те не са под режим на Закона за сдруженията за напояване и по отношение на тях трябва да се приложат чл. 13 от Закона за концесиите и чл. 19 и чл. 20 от Закона за водите. Което според юристите на общината водоемите могат да се отдават само на концесия.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети