Рентиери масово мамят, взимат субсидии от чужди имоти

Десислава Панайотова-Янкова
11.10.2012
размер на текста:

Земеделски производители са разработили успешна схема за лесна печалба, като взимат субсидии от европейските фондове, представяйки чужда земя за своя.
За това сигнализираха ощетени собственици от Кочериново на среща с областния управител на Кюстендил Владислав Стойков.
Не за първи път вниманието на губернатора е насочено към проблема. Още в началото на лятото кметове от областта поискаха намесата на Стойков заради множеството сигнали от страна на ощетени собственици, които изненадващо установяват, че земите им са попаднали в документите на фермери без договор за наем или изплащането на рента.
Тогава кметове поискаха областния да провери случаите и да поиска законова промяна, която да гарантира, че земедеслките производители ще получават дотации и субсидии само за земи, за които имат документ за собственост или наем. Единственият документ, който се изисква в момента, за да удостовери собствеността на фермерите, е декларация от тях.
При първият сигнал преди няколко месеца инж. Стойков обясни, че ще бъде свикана комисия, която да излезе със становище и евентуално да потърси съдействие от депутатите от областта, които да предложат промяна в закона.
Към днешна дата се оказва, че движение няма, но за сметка на това губернаторът отново обеща, че ще бъде свикана комисия, която да извърши проверка за установяване на нарушения по реда на Закона за собственост и ползването на земеделски земи.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети