Заключенията: Д-р Дамов няма вина за смъртта на Павлина

Аутопсията и проверка на РЗИ установиха, че лекaрят няма връзка с лечението и смъртта на пациентката. В миналото 35-годишната жена опитала да се самоубие заради физически и психически тормоз в семейството

dennews.bg
10.10.2012
размер на текста:

Смъртта на 35-годишната пациентка, която почина в общинската болница в Дупница в събота, е била необратима. До нея са довели острата бъбречна и чернодробна недостатъчност, които са били необратими и няма никаква връзка с откритите 2,47 промила алкохол в кръвта на дежурния лекар д-р Дамов.
Освен аутопсията, която установи пълно съвпадение на клиничната и патоанатомичната картина, проверката на Регионалния здравен инспекторат също не установи пропуски в работата на лекарите.
„Д-р Дамов не е бил лекуващ лекар. Той по никакъв начин не е повлиял на лечението на пациентката. Състоянието й е било критично, а изходът фатален”, коментира шефът на РЗИ д-р Христо Кознички. Той ще изпрати доклада си по случая в Министерство на здравеопазването утре, като очаква оттам да бъде изпратен контролен екип.
Лекарите са положили максимални грижи за овладяване на критичното състояние на Павлина, в което е докарана в общинската болница. Тя е лекувана лично от завеждащия на Вътрешно отделение д-р Елена Гюзелева, а близките на жената са били наясно за тежкото й състояние и са били подготвени за фаталния изход.
По време на дежурството си д-р Дамов е продължил назначеното лечение и по никакъв начин не е повлиял на състоянието на Павлина. По време на дежурството му не е имало промяна в състоянието й или появата на нови симптоми.
Дали д-р Дамов ще бъде санкциониран за това, че е бил под влиянието на алкохол в този ден, д-р Кознички обеща да коментира след като бъдат готови резултатите от кръвната проба.
Д-р Гюзелева е категорична, че по време на работа д-р Дамов не е употребил алкохол. Високият процент, засечен с дрегер, тя обясни с взетата от лекаря таблетка „Диазепам”. Лекарството блокира разграждането на алкохола, който е поел предната вече д-р Дамов и води до изкуствено завишаване на пробата.
Пациенти, станали свидетели на фаталната случка от събота, са потресени от мащабите на скандала и „неблагодарността” на близките на Павлина, които упрекнаха д-р Дамов в убийство.
Пациенти са готови да свидетелтсват, че са чули разкази на близките на починалата, от които става ясно, че тя е била подлагана на психически и физически тормоз от страна на съпруга си и неговото семейство, заради което Павлина е правила опит за самоубийство. Това била причината и жената да избяга от Перник и да се върне в Дупница.
„Близките й са нейните убийци, а не лекарите, който полагат максимални грижи за пациентите, въпреки всичко. Близките й направиха невиждан панаир в отделението. От самото начало бяха предупредени, че няма надежда за жената, но това не им попречи да вдигнат юруш до небето, без да се съобразяват с правилата и състоянието на останалите пациенти”, коментираха други пациенти от отделението.
Павлина е пила лекарства за шизофрения, които увреждат черния дроб.
Дали състоянието й не е в резултат и на взета прекомерно висока доза от лекарството също трябва да бъде проверена, тъй като в чантата й са немерени блистери от лекарството, от което липсвали 21 таблетки.
Лекарствата са изпратени за анализ в Института по токсикология. Трябва да бъде засечено и кога жената е взела лекарството от аптеката и дали има вероятност да е поела таблетките на един път.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети