Запорират банкови сметки и къщи на цяло село за стари дългове към ВиК

Даниела Методиева
01.10.2012
размер на текста:

Банкови сметки и къщи на жители на село Овчарци се запорират една по една заради дългове от 2004-а година към ВиК-Кюстендил в ликвидация. Един по един започват да валят и гражданските искове в съда за обжалване и възстановяване на личните банкови сметки, от които вече са теглени и суми за обезпечаване на вземанията на ВиК-Кюстендил, които обаче надвишават трикратно, та дори и шесткратно старите и недоказани задължения към водното дружество. Няколко от гражданските искове вече се подготвят от адвокат Йорданка Божкова, към която са се обърнали част от ужилените жители на Овчарци.

Един от примерите на ужилени от водените от ВиК дела срещу стари абонати и започнатите заповедни производства е с Ангел Йовчев, който един ден разбира, че от банковата му сметка в един от местните клонове в Дупница са изтеглени в полза на ВиК-Кюстендил цели 935 лева заради издаден изпълнителен лист след заведено и спечелено дело срещу покойния му баща за неплатени сметки от 2004-а година на стойност 337 лв.. Без да е доказано, че имотът, който е наследствен, е приет от Ангел Йовчев и брат му Дафин Ангелов или че имат делба, и на двамата са издадени изпълнителни листове за по 467 лева или общо 935 лева. Тъй като съдия-изпълнителят е получил информация за сметката на един от двамата братя, той е насочил изпълнението на заповедното производство точно срещу Ангел Йовчев. Сумата е набъбнала до тази стойност, тъй като към дълга са начислени и лихви, както и възнаграждението за съдия-изпълнителя на стойност 170 лв.
Абсурдът не спира дотук, защото двамата братя са приложили и към делото, което ще водят, договор от 2006-а година, от който става ясно, че баща им е сключил договор за доставяне на питейна вода с общинското дружество ВиК-Паничище от 1-и януари 2006-а година. Именно тогава община Сапарева баня се отдели от ВиК-Кюстендил и абонатите от село Овчарци и останалите села в община Сапарева баня преминаха към местното водно дружество. Така абонатите на село Овчарци, които иначе редовно са си плащали сметките за вода, изведнъж след 8 години научават, че срещу тях или техни роднини са се водили дела, има издадени изпълнителни листове и те вече трябва да отговарят за тях с имуществото и банковите си сметки.
Друг още по-фрапиращ пример на жалбоподател показва, че за сметка от 42 лева от 2004-а година, дългът е нараснал вече на сумата от 250 лева.
Няколко от гражданските искове вече се подготвят от адвокат Йорданка Божкова, към която са се обърнали част от ужилените жители на Овчарци, сред които са и посочените по-горе.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети