260 000 шофьори карат с изтекли книжки

DenNews.bg
01.10.2012
размер на текста:

260 000 са нарушителите, които карат автомобили с изтекли шофьорски книжки, информират от пресцентъра на МВР. До края на годината изтича срокът на още 40 000 свидетелства за управление.
Към момента няма струпване на гишетата на „Пътна полиция“ и дирекция „Български документи за самоличност“ и подаването на заявления за подмяна на шофьорските книжки е улеснено – то може да става и в районните полицейски управления.
Управлението на МПС с нередовен документ се санкционира съгласно закона и се квалифицира като неизпълнение на законовите разпоредби. Регламентираните глоби са от 30 до 200 лева.
От ГДНП припомнят, че във връзка с изпълнение на изискванията на европейските директиви / Директива 2006/126/ЕО на Европейския парламент и на Съвета/ и хармонизацията на българското с европейското законодателство бяха инициирани промени в Закона за българските лични документи, които бяха приети на второ четене в пленарна зала на Народното събрание. Те предвиждат въвеждането от 19 януари 2013 година на различен срок на административна валидност на свидетелствата за управление на МПС. За категориите АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ валидността остава 10 години, но при категориите С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т тя се намалява на 5 години.
Издадените свидетелства за управление на МПС преди 19 януари 2013 година запазват своята валидност за срока, за който са издадени и не трябва да бъдат подменяни със свидетелства от новия образец.
Намаляването на срока на валидност на свидетелствата за управление на МПС за професионалните категории от 10 на 5 години произтича от факта, че водачите с тези категории участват най-интензивно в пътното движение. Това предполага необходимост от скъсяване във времето на осъществявания контрол на тяхното физическо състояние като една от превантивните мерки за предотвратяване на пътно-транспортни произшествия.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети