Мъж почина от измръзване в Смолянско

DenNews.bg
09.01.2012
размер на текста:

Снимка: Архив/ Bulphoto

55-годишен мъж е починал от измръзване в смолянското село Мугла. Тялото му е открит в снега в близост до автобусна спирка при разчистване на пътя Смолян-Мугла.
Според заключението от аутопсията Зафир е починал от измръзване, а тялото е престояло в преспите повече от едно денонощие.
Според полицията това е единствената жертва на снежната буря в областта. Другите два смъртни случая вчера, за които се предполагаше, че са в резутат на премръзване, не са причинени от "бялата смърт", посочи съдебният лекар, информира vesti.bg.
Снегорини и верижни машини продължават разчистването на пътя към Мугла, разширявайки трасето.
Автомобилите, движещи се по пътищата Смолян-Мугла и Смолян-Турян трябва да бъдат задължително с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.
Екипи на ЕВН продължават работа по отстраняване на авариите, оставили без ток десетки селища в Смолянско.
Без електричество са около 30 села във високите части на планинския район, главно в общините Девин, Чепеларе, Лъки и в района на Стойките, уточняват от ЕВН.
За пореден ден с прекъснато електричество са селата Мугла, Забърдо, Зорница, както и населени места в района на Хвойна и Кръстова гора. От ВиК-Смолян информират, че днес ще бъде нарушено водоснабдяването на с. Борино заради проблеми с електрозахранването на помпена станция "Караджа дере".
Бедствено положение е обявено в община Тетевен.
Зимната обстановка е критична, съобщават от пресцентъра на общината. На места снежната покривка достига близо 1 мeтър.
Продължава почистването на пътищата и възстановяването на електропреносната мрежа и инфраструктурата на територията на общината.
Курортното селище Рибарица, както и още около 10 населени места са изолирани.
Трето денонощие 60% от населението на общината (12 000 души) е без ток.
Прекъснати са телефонни, интернет, мобилни и други видове комуникации, което възпрепятства информираността на гражданите.
Отменени са учебните занятия на територията на цялата община до второ нареждане. Създадена е организация за мобилизиране на хора и техника за преодоляване на кризисната ситуация. Свикан е и общински кризисен щаб.
Към момента около 60 населени места в страната са без енергоснабдяване, предимно в областите Велико Търново, Габрово, София област, Ловеч и Смолян. Републиканските пътища са проходими при зимни условия.
Пътните настилки са мокри, заснежени, по високите и усойни места заледени, обработени и опесъчени. Продължават действията на екипите за оказване на помощ в населените места, пострадали от обилния снеговалеж.
В община Чепеларе продължава въведеното вчера бедствено положение
В града има електричество, но без ток остават повечето от селата в общината.
Училищата в Чепеларе днес не учат заради бедствената ситуация.
В Общинската администрация в момента заседава свиканият кризисен щаб, но бедственото положение не е отменено.
Трети ден без ток и вода е и община Роман, където остава в сила бедственото положение.
Детските градини и училищата ще останат затворени през първия учебен ден след зимната ваканция. Остава тежко положението в Правец.
Спасителни екипи са извели блокирани в хижа "Студенец", Пловдивско, съобщиха от пресцентъра на МВР. Седем души не могат да достигнат до главния път от хижа "Руен" над с. Яворово в община Асеновград, добавят от министерството.
Продължава почистването с верижна техника на пътя от Ветрен към махала Гулак, община Костенец, където се намират около 25 души. В област Враца е отворен пътят до хижа "Пършевица".
Затворени са проходите Златица - Етрополе, Твърдица - Елена, Върбишки, Дюлински, Вратнишки
Забранено е преминаването на превозни средства над 10 тона през проходите "Шипка" и "Петрохан". Всички останали автомобили задължително трябва да са с вериги.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети