Иран слага примката на американски моряк

DenNews.bg
09.01.2012
размер на текста:

Хекмати призна, че е имал връзки с ЦРУ, но отрече да е изнасял информация, която да е навредила на Иран.

Американски моряк ще увисне на бесилото в Иран по обвинение за шпионаж в полза на ЦРУ. Амир Мирзай Хекмати, който има и иранско гражданство, е осъден на смърт заради „сътрудничество с вражеска нация, членуване в Централната агенция по разузнаването и опит за въвличане на Иран в тероризъм", информира АФП, цитирана от news.bg.
Според иранската агенция Fars в присъдата му е записано още, че „е повел война срещу бога."
28-годишният Хекмати е бил арестуван през декември. Според иранския министър на разузнаването морякът е бил обучаван в американски бази в Афганистан и Ирак. При започването на процеса срещу него в края на месеца в Техеран Хекмати призна, че е имал връзки с ЦРУ, но отрече да е изнасял информация, която да е навредила на Иран.
Смъртната присъда се случва на фона на обтегнатите отношения между Техеран и Вашингтон, породени от заплахата на иранските власти, че ще затворят Ормузкия проток, който е основен път за износ на нефт и газ от Персийския залив. В отговор на тези заплахи базираният в Бахрейн 5-ти американски флот обеща да не допуска пречки за корабоплаването в протока.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети