МВР опроверга информация за спасени от бомба израелци

DenNews.bg
09.01.2012
размер на текста:

Българското вътрешно министерство опроверга тиражираната от израелска телевизия информация, че е бил намерен пакет с взрив в автобус превозващ израелски туристи от Турция в посока български зимен курорт, съобщи БНР.
По-рано днес Франс прес разпространи информация, позовавайки се на израелската обществена телевизия, че българските власти миналата седмица са осуетили бомбено нападение срещу автобус с израелци. Според съобщението на медията освен това български военни са разположени в няколко ски курорта, посещавани от израелски туристи, след като е била открита бомбата. Военни коментатори на телевизията заявиха, че предотвратеният бомбен атентат може да е свързан с четвъртата годишнина от ликвидирането на командира на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Имад Мугния. Той беше убит през 2008 г. в Сирия при нападение срещу неговия автомобил. "Хизбула" обвинява израелското разузнаване "Мосад" за убийството на Мугния, информира БГНЕС.
Информацията за подготвян атентат срещу израелски граждани в България се появи миналия четвъртък. Тогава авторитетният вестник "Аарец" съобщи, че Израел е помолил няколко европейски страни да засилят мерките си за сигурност около туристическите групи от страната в своите ски курорти и хотели, позовавайки се на опасенията за терористични нападения в българската столица София.
Български власти реагираха незабавно, като специални служби съобщиха, че не разполагат с информация за подготвян терористичен акт на територията на страната.
На следващия ден от израелското посолство заявиха за БГНЕС, че не разполагат с официална информация за готвен атентат.
Шиитската групировка "Хизбула" е представена в ливанския парламент, но също така фигурира и в списъка с терористични организации на САЩ. Организацията, чийто лидер е шейх Хасан Насрала, е поемала отговорност за редица атентати и отвличания, припомня още БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети