Цените на самолетните билети нагоре заради парниковите газове

DenNews.bg
05.01.2012
размер на текста:

Европейските авиокомпании увеличават цената на билетите в рамките на 3-10 евро заради влезлите в сила от началото на годината такси върху количеството отработени газове при пътнически полети.
Това съобщава днес в. "Соар", като дава за пример белгийската авиокомпания "Брасълс еърлайнс", пише vesti.bg.
Цената на пътник за полет в Европа скача с 3 евро, а за междуконтиненталните маршрути-Африка, Америка- с 10 евро.
Очаква се тази година компанията да плати между 7 и 20 млн. евро такси за въглеродни емисии. "Брасълс еърлайнс" е част от групата на "Луфтханза" - най-големия европейски авиопревозвач.
Компанията майка ще плати около 130 млн. евро през 2012 г. за парниковите газове, отделяни при полетите на нейните самолети.
За сектора остава проблем това, че на този етап не е известно какво количество газове ще отделят техните машини и съответно какви квоти е необходимо да си купят.
От началото на годината авиационните дейности бяха включени в схемата за търговия с квоти за емисии парникови газове заради европейската политика за борба с промените в климата.
Така всички авиокомпании, включително от страни извън ЕС, са задължени да придобиват и връщат квоти за емисии за полетите си от и до европейски летища.
Превозвачите вече започнаха да вписват в билетите данни каква част от общото количество отделени при полета газове се падат на пътник, както и какво е точното разстояние на полета в километри.
Засега европейското законодателство дава възможност на превозвачите да не плащат за 85 на сто от газовете, като тенденцията е този процент постепенно да намалява.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети