Църквата се обърна, била се объркала за ин витрото

DenNews.bg
04.01.2012
размер на текста:

След острата реакция на родители и организации в подкрепа на ин витро зачеването Българската православна църква обърна позицията си от крайно против на възможно, при определени условия.
Ловчанският митрополит дядо Григорий изненадващо обяви днес, че църквата приема и дори благославя медицинския метод ин витро, но при определени условия. На Нова година църквата определи ин витрото и сурогатното майчинство за безразсъдно противопоставяне и усъмняване в Божията премъдрост, безбожие, униние и богохулство, днес обаче Светият синод публикува друго становище. Оказа се, че свещениците благославят ин витрото, при условие че биологичният материал е от двамата съпрузи и нито един от ембрионите не се унищожава.
„Тези майки, които нямат деца и които желаят да имат, Бог да устрои така, че да имат, но по естествен начин. В крайна сметка всички деца на този свят са наша грижа, ние няма да делим децата, но тази позиция засяга начина, по който трябва да бъде заченато едно дете”, заяви Знеполският митрополит Йоан.
Свещениците, които всеки ден се срещат с пациенти, подлагащи се на различни методи на асистираната репродукция, са в недоумение как да изпълняват решението.
В позицията на Светия синод се казва, че църквата не може да подкрепи методите на асистиранта репродукция и сурогатното майчинство, които нарушават целостта на брака, информира bTV.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети