Национална стачка посреща ЕС лидерите в Белгия

DenNews.bg
30.01.2012
размер на текста:

Белгия посреща днес лидерите на държавите от ЕС на първия за годината изнесен съвет с нацинална стачка.
Летището, на което предстои да се приземят държавните и правителствените ръководители, остава държавна тайна. Това съобщи медийната група Ер Те Ел снощи, цитирана от БТА.
Най-вероятно машините със специалните полети ще използват военновъздушната база "Бовшен", на 30 километра източно от Брюксел. Проблемът е, че по-голямата писта на базата е дълга едва около 2,5 километра, с широчина 40 метра, което прави невъзможен приемът на по-големи машини. Допълнително затруднение представлява обстоятелството, че базата не разполага с достатъчно на брой места за паркиране на самолетите.
Ако се прибегне до този вариант за пристигането на 27-те европейски лидери, налице ще бъде допълнителен въпрос - къде ще бъдат паркирани техните самолети. Според информирани източници е възможно машините да кацат, да оставят своите пътници, а след това да отлитат към Маастрихт или Ротердам, където да изчакат края на заседанието на Съвета.
Още един проблем е как лидерите ще се придвижат до Брюксел, тъй като се очаква в хода на стачката да бъдат затваряни и магистрали.
Възможен вариант е извозването на европейските ръководители с вертолети, но още отсега е ясно, че няма достатъчно въздухоплавателни средства и за такъв подход.
Някои от лидерите в ЕС, по непотвърдена информация, са кацнали в Брюксел още снощи, сред тях вероятно са канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози.
Общата стачка в Белгия започна в 22.00 ч. снощи и ще продължи 24 часа. Според местните медии това е най-тежкият синдикален протест от 2003 г. насам.
Синдикатите протестират срещу бюджетните съкращения, което се отразява в намаляване на покупателната способност и обема на производството, както и в повишаване на равнището на безработицата. Очаква се днес в Белгия да останат затворени летището Брюксел-юг /Шарлероа/, всички железопътни гари,
повечето от магазините, училищата, детските градини, пощите.
Болниците и спешните центрове ще обслужват единствено пациенти в крайна нужда. Едва сутринта ще бъде известно дали основното столично летище "Завентем" ще обслужва полети в зависимост от решението на ръководителите на въздушното движение. Пилотите от белгийските авиокомпании със сигурност ще подкрепят протеста, пише dnes.bg.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети