Мама Белла показа трите новородени мечета в зоопарка на Стара Загора

DenNews.bg
25.01.2012
размер на текста:

Мама Белла с мъниците. Снимка: Община Стара Загора/dnes.bg

Мецана Белла, дългогодишен обитател на зоопарка в Стара Загора, най-после показа на публиката колко добра майка е на трите си новородени бебчета. Мечетата се появили на бял свят на 14 януари, но едва сега служителите на зоопарка успели да снимат мъниците, всяко от които тежи по около 300 грама.
"За първи път тази година Белла ражда толкова рано, обикновено това става във втората половина на месеца", коментира управителят на зоологическата градина Радослав Михайлов, пише dnes.bg.
Малките се раждат безпомощни и майката не се отделя от тях, докато поотраснат през студените зимни месеци. Обикновено през май за първи път малките мечета излизат навън за радост на посетителите на зоологическата градина.
Едва на втората година майката започва да отделя мечетата от себе си. В природата мечките раждат през година, но откакто е в зоопарка Белла ражда всеки януари.
Петнайсетгодишната Белла е в старозагорския зоопарк от 19 февруари 2002 г. и пристига след "артистична кариера" в софийски цирк.
Заедно с партньора си Марк Антоний, който е по-възрастен с 6 години, са дали живот на двайсетина мечета.
"Повечето са разменени за животни от други зоопаркове", обяснява Михайлов и уточнява, че по този начин старозагорският зоопарк се е сдобил с тигрите, австралийското ему, женския рис и други екзотични животни.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети