Шефката на Съюза на съдиите обвини Цветанов в клевета

DenNews.bg
25.01.2012
размер на текста:

Съдии искат гл. прокурор Велчев да провери, защо наркобосът е трябвало да бъде в затвора, а не бил.

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова обвини вътрешния министър Цветан Цветанов в клевета, като реакция на нападките и обвиненията му, че тя обслужва и е свързана с организираната престъпност.
Тодорова си навлече гнева на Цветанов заради забавените мотиви по дело срещу наркобос.
„Със сигурност министър Цветанов извърши нарушение,” каза в ефира на bTV днес Мирослава Тодорова. До седмица тя ще реши дали да се отнесе в съдебна зала обвинението в клевета.
По думите на Тодорова клеветата засяга достойнството на човека, а думите на министър Цветанов не са засегнали само нейното достойнство, но и съдийската гилдия, която е важна за реформата в съдебната система.
Според Мирослава Тодорова „трябва да се приключи с това говорене по медиите, защото отклонява общественото внимание от сериозните проблеми и в министерството, и в съда.”
Цветанов се възмути, че съдия Тодорова е забавила с 3 г. мотивите по делото срещу Васил Маникатов - „емблематичен за Европа трафикант на наркотици”, както се изрази Цветанов.
„Забавянето е, защото подсъдимите така или иначе са били в затвора,” обясни съдия Тодорова. Тя посочи, че това забавяне не е довело ефективно до това някой да се е отклонил от изпълнението на наказанието си.
„Би следвало управленски да се вземе решение за натовареността на съдиите в големите градове," каза Мирослава Тодорова. По думите й за 376 работни дни тя е провела 218 заседания, разгледала е 230 дела и е написала 1 000 страници съдебни актове.
„Аз смятам, че това е непосилна човешка натовареност. От една страна не е честно за почтения съдия, който заради натовареност може да бъде поставен под зависимост от страха от наказания”, каза още Тодорова и заяви, че има обективни причини за забавянето в работата й.
„Не е честно и спрямо гражданите, които не трябва да получават правосъдие на конвейер”, изтъкна още тя.
Говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова коментира създадения от Цветанов скандал в ефира на Нова телевизия.
„Пълен абсурд е забавянето на мотивите по делото срещу Васил Маникатов да обслужва организираната престъпност. Това е абсурдно, защото Мирослава Тодорова е осъдила Васил Маникатов на 8 години ефективно, докато е бил в затвора. Характерното е, че тя го е осъдила за престъпление, което той е извършил в затвора. Той в затвора е контролирал продажба на наркотици, затова го е осъдила на 8 години. Дори толкова да е забавила делото, толкова много – 3 години, което не вярвам, както твърди министър Цветанов, Маникатов е нямало как да излезе от затвора, посочи Куцкова. Тя подчерта, че в момента има дисциплинарно дело срещу Тодорова. ВСС й наложи наказание за забавените дела, каза тя.
Вчера трима водещи съдии между които и Нели Куцкова изпратиха писмо до главния прокурор с искане да се намеси в случая и да провери има ли данни, че съдия Тодорова е закриляла престъпници, от кога Цветанов разполага с тази информация и той сигнализирал ли е прокуратурата.
Освен това съдиите искат главния прокурор Борис Велчев да установи как Манитаков трябва да бъде в затвора, а не е и кой е виновен съдия Тодорова или министър Цветанов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети