Наши циганчета опънаха нервите на учители в Берлин

DenNews.bg
24.01.2012
размер на текста:

Наши циганчета опънаха нервите на начални училища в Берлин, става ясно от ядна декларация, която даскалите са изпратили до кмета на германската столица.
Протестното писмо до социалдемократа Клаус Воверайт е изпратено вчера от преподавателите от основното училище "Херман Шулц" в квартал "Нойкьолн”, пише vesti.bg, позовавайки се на в. „Берлинер Моргенпост".
След влизането на двете държави в ЕС все повече цигани (германските медии не използват думата роми - бел. ред.) посещават Германия. Децата им тръгват на училище, но без да знаят дори дума немски", оплакват се учителите.
В някои първи класове 20 процента от децата са циганчета без никаква представа за немски език, пишат учителите.
Така е в училищата във всички квартали, в които са се заселили имигрантите от България и Румъния. В "Нойкьолн" има над 600 такива деца.
Незнаенето на езика не е главният проблем с новите заселници в германската столица, които живеят в пълна изолация и не проявяват никакво желание да се интегрират. Независимо дали са агресивни просяци или миячи на витрини, те живеят в пренаселени, необзаведени и мръсни жилища, изумени са авторите на публикацията в берлинския вестник.
Журналистите се съмняват дали циганите действително проявяват интерес към образованието на децата си.
През миналата година цигани от Румъния и България си направили палатков лагер в парка "Гьорлиц" в почти изцяло населения с имигранти квартал "Кройцберг", след като били прогонени от съседите им заради страхотния шум и защото изхвърляли всичките си боклуци през прозорците, пише новинарският сайт "Берлинер умшау" (berlinerumschau.com).
В публикацията се напомня, че "гостите" от двете балкански страни имат право да останат до три месеца в Германия като туристи, но не и да си организират незаконни къмпинги.
Миналата година с пари от бюджета на столицата били организирани 101 временни групи за интензивно първоначално обучение по немски език на имигрантски деца. Сега пък били назначени 11 учители, знаещи румънски език.
Авторът на публикацията се възмущава, че се харчат средства при положение, че в квартал "Нойкьолн" например не достигат пари за добра охрана на училищата.
Очаква се през тази седмица социалдемократите, които управляват Сената на Берлин в коалиция с християндемократи, да обсъждат сериозността на въпроса.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети