Иран гневен на ЕС, закани се на САЩ

dennews.bg
24.01.2012
размер на текста:

Иран остро осъди наложеното от ЕС ембарго на ислямската република и отправи предупреждение към САЩ. В комюнике иранското външно министерство определи решението на страните членки като несправедливо и посочи, че то няма да отклони Иран от реализирането на основните му права Техеран потвърди и намерението си да затвори Ормузкия проток., информира news.bg.
„Ако Америка търси риск след затварянето на Ормузкия пролив, Иран ще направи в най-скоро време света несигурно място за американците, заяви заместник-председателят на комисията по външните работи в иранския парламент Мохамад Косари”, цитиран от Ройтерс.

За пореден път властите в Иран дадоха да се разбере, че ядрената програма, която предизвика тази реакция на ЕС, се използва единствено и само с мирни цели.
Европейските официални лица и техните страни, които са под американски политически натиск, трябва да зачитат собствените си национални интереси и не трябва да се лишават от петрола на Иран, за да помогнат на САЩ да постигне тайните си цели, заяви говорителят на външното министерство Иран Мехманпараст.
По думите му САЩ се опитват да създадат проблеми с петролните доставки в страни, които са икономически конкуренти на Вашингтон. Иранските власти отправиха и предупреждение към западните държави, посочвайки, че всяко конфронтистко действие срещу независимостта и напредъка на независими страни ще доведе до бъдещи усложнения.
Малко по-рано САЩ приветстваха решението на ЕС за въвеждане на ембарго върху иранския износ на петрол.
Аплодирам тези мерки на нашите партньори от Европейския съюз, които наложиха нови санкции на Иран заради незачитането на международните му задължения, свързани с ядрената му програма, заяви президентът на САЩ Барак Обама. Той изтъкна, че решението на страните от ЕС да наложат петролно ембарго показва още веднъж единството на международната общност срещу сериозната заплаха от иранската ядрена програма.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети