Осъдиха Янев за договора с „Тоби”, общината загубила над 10000 лв.

Десислава Панайотова-Янкова
23.01.2012
размер на текста:

Екскметът на Дупница Атанас Янев беше признат за виновен и получи условна присъда за сключената в мандата му неизгодна сделка с фирма „Тоби”, собственост на бившия общински съветник Стойчо Милев, баща на настоящия заместник-кмет на Дупница Крум Милев.
Постановената днес от Окръжен съд-Кюстендил присъда за екскмета на Дупница е в размер на 1 г. с три години изпитателен срок.
Янев беше признат за виновен по обвинението, че като длъжностно лице е нарушил служебните си задължения и с цел да набави имотна облага за определена фирма е сключил анекс към договор за малка обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на социалния патронаж и диетично столово хранене без да има това право. Действията му са в нарушение на Закона за обществените поръчки и са нанесли на общинския бюджет щета в размер на 10 428 лв.
Щетата е нанесена именно чрез сключения анекс към договора с „Тоби”, като с него цените на продуктите са увеличени с 10 428 лева в повече от тези, посочени в първоначалния договор. Според съда от това са настъпили значителни вредни последици за общината, защото сумата е платена от общинския бюджет.
Атанас Янев беше осъден още да заплати разноски по делото в размер на 1 326 лв. плюс още 10 664 лв.
Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок.
След заседанието Янев коментира, че все още не знае дали ще обжалва присъдата. Прокуратурата също не е решила дали ще протестира на по-горна инстанция-пред Апелативен съд-София.
Първоначалното искане на обвинението беше на Янев да бъде наложена присъда в размер на 2 г. с 4-годишен изпитателен срок, както и да му бъде забранено да заема обществени длъжности за срок от 2 г.
„Може да се скъсаш от работа, ако си съвестен и съзнателен, и винаги да си виновен за всичко. Може да направиш много неща и пак да си виновен”, коментира след заседанието Атанас Янев и категорично заяви, че повече никога няма да се кандидатира за кмет и да се меси в политиката и управлението.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети