ЕК ни почва с наказателна процедура заради тесните клетки на кокошките

DenNews.bg
20.01.2012
размер на текста:

Срещу 14 страни в ЕС, включително и България, ще бъде задействана наказателна процедура от страна на Европейската комисия, заради това, че фермерите все още отглеждат кокошки в тесни клетки.
Заплашени от наказателна процедура са още Франция, Испания, Белгия, Кипър, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия и Румъния, информира factor-news.net, позовавайки се на БТА.
През 1999 г. ЕС прие закон, който забранява използването на малки клетки и даде на правителствата 13 години – 1 до януари 2012 г., да се съобразят с правилата, според които фермерите трябва да осигурят по-голямо пространство на кокошките. По данни на ЕК, 51 милиона кокошки носачки все още се отглеждат в тесни клетки.
Европейската комисия днес прие нова четиригодишна стратегия до 2015 г., която цели допълнително подобряване на хуманното отношение към животните и птиците в Европейския съюз, предаде БТА.
В новата стратегия е записано, че са взети предвид разнообразните климатични условия в отделните европейски държави, както и особеностите на земите.
Комисията отчита липсата на прилагане на европейското законодателство от държавите в ЕС в някои области, тъй като пазарът не осигурявал достатъчно икономически стимули за спазването на нормите. Освен това в някои страни нямат достатъчно знания за хуманното отношение към животните.
Годишната стойност на животновъдството в ЕС е приблизително 150 милиарда евро. Приносът на съюза за подпомагане на хуманното отношение към животните е 70 милиона евро годишно.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети