Ексшефът на ОбС Явор Тодоров оттегли тъжбата си от делото за обида

„Агент Тони е новият консултант на Дупница”, обяви след заседанието подсъдимият Първан Дангов

Даниела Методиева
19.01.2012
размер на текста:

Първан Дангов и Юлия Динева не се отказват от показването на още договори с общински съветници. Снимка: dennews.bg

Бившият председател на Общинския съвет в Дупница Явор Тодоров оттегли тъжбата си от делото за обида срещу Първан Дангов за частния общински съвет и се отказа от исканото обезщетение от 10 000 лв. Това стана на днешното заседание, на което съдията прочете молбата на Тодоров, депозирана чрез деловодството на Дупнишкия районен съд.
Оттеглянето на Тодоров, който вече няма да бъде страна по делото, бе изненадата на днешното заседание, защото той бе инициаторът на процеса, който се точи вече 3-а година. След като Тодоров внесе тъжба в съда, като под строй го последваха още 16 съветници, които депозираха тъжби със същия текст, единствено бяха сменени имената им. Общата сума на иска в възлизаше на 170 000 лева, а пръв от процеса се оттегли независимият съветник Иван Танев.
Въпреки оттеглянето на Тодоров от делото, две от вещите лица- психиатърът Александър Паризов и стоматолога д-р Васил Аргиров, представили в съда експертизи за депресивно състояние на Тодоров в резултат на изказването на Дангов, отново бяха разпитани от адвокат Динева, макар и за кратко.
В съдебната зала днес дойде адвоката на останалите 15 обидени общински съветници Емил Йовчев, който изведнъж се оказа доста нетърпелив и поиска съдът да откаже на Дангов и защитника му адвокат Юлия Динева представянето на още справки от общината. От тях трябва да стане ясно кои общински съветници са имали договори с общината и така думите на Дангов да бъдат подплатени и с факти. На днешното заседание бе представена справка за договори, сключени между фирма „Тоби”, собственост на общинския съветник Стойчо Милев от „Движение нашия град” . Договор е бил сключван и между фирма „Сима” ООД, в която участие има общинския съветник от „Движение нашия град” Росен Минчев. На съда бе представена и справка, че фирмата на съветника Райчо Биволев- „Биволев сервиз” ООД също е сключвала договор с община Дупница.
Що се отнася до справката, представена от застрахователна компания „Дженерали”, от нея става ясно, че застрахователните договори с общинските дружества са били сключвани с фирмата на Явор Тодоров, която е представител на компанията за Дупница. Въпреки протестите от страна на адвокат Йовчев да не се протака повече делото, Дангов и Динева поискаха справки и за още трима съветници- Вергил Кацов, Мария Попова и Емилия Червилова. От тях трябва да стане ясно, че Кацов е снабдявал домашния социален патронаж с хляб също по договор с община Дупница. За Мария Попова ще бъде изискана справка за купуване на общински имот на улица Свети Иван Рилски. Тук става въпрос за помещението до ресторант „Рилски езера”, в което се помещава изложбена галерия и което е било купено по времето, когато Попова беше общински съветник. И още една справка трябва да бъде представена от община Дупница, тя е за сключения между съветничката Емилия Червилова и общинската болница договор за пазаруване с ваучери от персонала на здравното заведение.
След като Тодоров се оттегли от процеса, стана излишно и представянето на поисканата от неговия адвокат Александър Райнов експертиза на записа от предаването по местната кабелна телевизия, в което Дангов изрича обидните за тъжителите думи за частния общински съвет. Такава не бе и представена днес от Института по криминология към МВР, тъй като не е била платена от Тодоров и поисканата сума от 1 200 лв. за нея. Оказва се, че по ценоразпис експертите трябва да получат за работата си по 20 лв. на минута, която сума не е била поета нито от Тодоров, нито от останалите обидени 15 съветници.
Запитан след заседанието дали е очаквал тази развръзка, Дангов отговори, че тя е логична. Като причина той посочи страха на Тодоров да не би да изскочат и други негови договори с общината, както и на „хората от неговата групировка”, визирайки останалите 15 съветници.
„Явор Тодоров е новият консултант на Дупница, той продължава своето естествено вегетиране в една или друга компания като консултант и да получава хонарари”, коментира пред журналисти Дангов.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети