Комисия във френския сенат отрече арменския геноцид

dennews.bg
19.01.2012
размер на текста:

Законодателната комисия във френския сенат отхвърли проектозакона, инкриминиращ непризнаването на арменския геноцид, съобщават френски медии, цитирани от news.bg.
Според мнозинството в нея законът е в противоречие на конституцията на Франция. Членовете на комисията са на мнение, че с приемането му се накърняват основни права и свободи като свободата на изразяване и мнение, свободата на проучвания и други.
Въпреки мнението на комисията е почти сигурно, че спорният текст ще бъде ратифициран в понеделник от Сената, отбелязва АФП.
Припомняме, след приемането на законопроекта Турция предприе редица мерки, с който демонстрира повече от ясно несъгласието си.
След като изтегли своя посланик от Париж, турската страна обяви, че анулира всички предвидени политически и икономически срещи с Франция, включително и съвместнивоенни проекти и общи учения. Впоследствие стана ясно, че Турция ще върне посланика си в Париж в опит да убеди френските власти да не приемат окончателно спорния законопроект.
В законопроекта е записано, че лица, които отказват да признаят арменския геноцид, ще бъдат наказвани с една година лишаване от свобода и глоба до 45 000 евро.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети