Решение с вратичка спира проучванията за шистов газ

DenNews.bg
17.01.2012
размер на текста:

Снимка: БГНЕС

Решение с вратичка спира засега проучванията на американската компания Шеврон за шистов газ у нас.
Това обяви след днешното заседание на правителството министър Трайчо Трайков, като уточни, че Министерски съвет ще оттегли решението си, с което дава разрешение на Шеврон.
Компанията ще има право на конвенционално проучване на конвенционален нефт и газ, поясни Трайков. За това обаче няма да бъде използвана спорната технология хидрофракинг.
Правителството обаче си оставя вратичка - ще може да се възобнови проучването на шистов газ със спорната технология, когато има убедителни доказателства, че няма да има вреди за околната среда.
Издаденото разрешително на Шеврон за проучвания за шистов газ в Североизточна България се отнема за период от пет години, съобщиха от пресслужбата на МС.
Това става само ден след като парламентът прие неясен мораториум върху технологията хидрофрикинг.
Мораториумът ще отпадне, когато се приемат поправките в Закона за опазване на околната среда и водите, които въвеждат изискването на ОВОС за бъдещи изследвания. Мораториумът бе наложен под натиска на масови протести в редица градове. Приетият текст от ГЕРБ, който отменя забраната при въвеждането на ОВОС, обаче разгневи екоактивистите, които заявиха,че продължават с протестите. Следващата им проява е насрочена за сряда и предвижда шествие и митинг в столицата.
„Това спиране на процеса наистина ще е временно, след като снощи станаха ясни параметрите на мораториума, подготвян за шистовия газ. Той ще действа само докато бъде приет законът за опазване на околната среда, изискващ ОВОС. Разбира се, че на дневен ред ще изкараме темата, когато напредне дебатът и в рамките на ЕС, в ЕК, в генералните дирекции "Околна среда", "Енергетика" и развитията в отделните страни, които прилагат този метод”, поясни министър Трайков, цитиран от news.bg.
Все още не е разговаряно с Шеврон за днешното правителствено решение. Предстои компанията да бъде уведомена.
Трайчо Трайков поясни, че Шеврон в бъдеще ще може да проучва шистов газ, но това ще стане, когато технологиите се развият или когато има огромен по обем научен материал за ефекта върху околната среда от хидрофракинг.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети