Боеприпасите „изгърмяха” Катин и от мандата в ОбС

Десислава Панайотова-Янкова
17.01.2012
размер на текста:

Костадин Катин при всъпването в длъжност като общински съветник. Снимка: Архив/ dennews.bg

Условната присъда за притежание на боеприпаси не само „зацапа” свидетелството за съдимост на бившия кмет на Кочериново Костадин Катин, но ще доведе и до отстраняването му от Общински съвет, където той влезе като водач на листата на СДС.
Процедурата за прекратяването на правомощията на Катин започна с писмо от председателя на местния парламент в Кочериново Румен Янакиев до Районен съд-Дупница.
Както писахме, Катин получи условна присъда от 1 г. и 6 месеца с 3-годишен изпитателен срок след споразумение с прокуратурата на 13 януари.
„Най-късно утре следобед ще получим официално писмо от съда, че Катин е осъден и аз ще изготвя докладна за прекратяване на правомощията му. След това докладната се предава на Общинската избирателна комисия, която трябва да се произнесе с решение в 7-дневен срок”, обясни Янакиев.
Шефът на ОИК Божидар Йосифов коментира, че становището на Общинската избирателна комисия ще бъде изпратена в ЦИК, а Катин ще има 7 дни, в които да обжалва решението пред Върховен административен съд.
„По закон правомощията на общински съветник с влязла в сила присъда, без значение дали тя е ефективна или условна се прекратяват. В случая говорим за присъда, отложена за определен период, но закона не прави разлика между ефективната и условна присъда”, коментира независим юрист за dennews.bg.
Очакванията на Янакиев са, че процедурата за прекратяване правомощията на Катин ще приключи до следващата редовна сесия на Общински съвет на 3 февруари. Ако това се случи тогава като общински съветник на мястото на бившия градоначалник ще се закълне следващият в листата Васил Христов. Той е бил общински съветник в Кочериново преди два мандата.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети