Заплашвали със смърт полския прокурор, опитал да се самоубие

DenNews.bg
10.01.2012
размер на текста:

Полският военен прокурор, който вчера направи неуспешен опит да се самоубие със служебното си оръжие в паузата на пресконференция е получавал заплахи за живота си. С опита си да сложи крaй на живота си Миколай Пшибил искал да изобличи предполагаемите факти за "тежка корупция" в договорите за покупка на военно оборудване, предаде Франс прес, цитирана от dnes.bg..
На пресконференцията вчера той изобличи корупцията и "организираните икономически престъпления", извършвани в армията. Той говори също за афера за предполагаемо подслушване от страна на военната прокуратура в Познан на журналисти, разследващи самолетната катастрофа, при която на 10 април 2010 г. загина президентът Лех Качински.
Днес прокурорът заяви, че е бил обект на заплахи и че неизвестни лица се опитали да повредят автомобила му и да убият кучето му.
"Моят жест беше предизвикан от случаите, по които водя разследване, като най-сериозният от тях е свързан с финансови въпроси във военната полиция", заяви Пшибил в болницата пред полската агенция ПАП.
Полковникът, който има репутацията на компетентен и безкомпромисен прокурор, увери, че за убийството му бил сключен договор за един милион злоти (233 000 евро). Той каза също, че със самоубийството си смятал да изобличи проект за премахване на военните прокуратури и заменянето им с цивилни органи.
"Аз защитавах хора, които познавам и които вършат отлична работа, исках военните прокуратури да оцелеят", заяви полковник Пшибил. Той уточни, че разследването му за корупцията предизвикало пряк натиск върху него с цел да се ускори закриването на военните прокуратури.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети