Топмедик на Острова: БГ медицинските сестри са опасни

DenNews.bg
09.09.2011
размер на текста:

Съгласно стриктното европейско законодателство британските власти нямат право да изпитват медицинските сестри, идващи от други страни членки на ЕС. Снимка: corbis

Топмедик на Великобритания алармира, че медицинските сестри от Източна Европа, т.е. предимно от България и Румъния, които не могат да говорят правилно английски, излагат пациентите на опасност. Статията е публикувана на първа страница на в. "Дейли мейл"
Професор Робърт Уинстън от Импириъл колидж в Лондон отбеляза пред Камарата на лордовете, че е особено обезпокоен от медицинските сестри от Румъния и България, които имат ограничени комуникационни способности, дори на родния си език, информира vesti.bg.
Те са били обучавани по съвсем различен начин от британските си колеги и нямат навика да говорят с лекарите и своите пациенти, посочва лорд Уинстън.
Съгласно стриктното европейско законодателство британските власти нямат право да изпитват медицинските сестри, идващи от други страни членки на ЕС, нито за техните езикови способности, нито за професионалните им умения.
Смята се, че такива тестове биха ограничили правото на свободно движение на работната сила в Европейския съюз.
Говорителката на опозиционната Лейбъристка партия за здравеопазването баронеса Торнтън заяви, цитирана от таблоида "Сън", че правото на свободно движение на работната сила не бива да има предимство пред безопасността на пациентите.
По данни на британските медицински власти 22 060 или 10% от лекарите, които имат право да практикуват във Великобритания, са от страни от Европейското икономическо пространство.
Сред тях са 1862 доктори, които са получили професионална квалификация в Румъния, и 722 - в България.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети