БАН отговаря кои сме с кръвни тестове: Особени, но не тюрки

DenNews.bg
08.09.2011
размер на текста:

Мащабно проучване на Българската академия на науките даде своя отговор за това кои сме ние, българите. Отговорът не е кой знае каква изненада, ако познаваме поне малка част от нрава си. Особен вид, но не тюрки. Това показват резултатите. И по-точно: особен вид славяни.
Резултатите бяха оповестени от акад. Ангел Гълъбов, директор на
Института по микробиология към БАН, информира bTV. Той цитира данни от мащабно генетично проучване "Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ", извършено в продължение на две години с обединените усилия на български и италиански учени.
Изследвани са кръвни проби на 855 българи и българо-мохамедани и са сравнени с тези на други европейски популации, каза проф. Драга Тончева, ръководител на Катедрата по медицинска генетика към Медицинския университет - София.
"Особен" тип означава, че сме между славяни и средиземноморци, обясни акад. Гълъбов.
По думите му българската популация е с индоевропейски произход, а не с тюркски, както се приемаше досега и това е удар върху подобни твърдения. Според генетиците българите са близо до поляци и хървати, а най-типичните славяни са руснаците.
Проучването е публикувано в американски научни списания и вече се очакват коментарите на историците, допълни още акад. Гълъбов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети