Разбиха престъпна група за трафик на жени

dennews.bg
06.09.2011
размер на текста:

Организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация за Италия и пране на пари разбиха служители на сектор ”БОП”-София област при акция в Ботевградско, съобщават от Пресцентъра на МВР.

Специализираната полицейска операция е проведена под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура, с участието на служители на СОБТ и ОДМВР-София. Целта на акцията е неутрализиране на организирана престъпна група, която е действала в продължение на три години и е трафикирала жени в курортни селища в Италия. В хода й шестима души са задържани с полицейска мярка за 24 часа в районното управление в Ботевград, други трима са разпитани и освободени. 

Срещу лидера на групата Г.Б. /36 г./ Гаргата - регистриран за кражби и П.Б. /22 г./, с прякор Сенатора - регистриран за склоняване на малолетна към проституция, са повдигнати обвинения за ръководство и участие в организирана престъпна група и им е наложена постоянна мярка за задържане под стража. За друг член на групата - В.В. / 35 г./ - Врачанина, е издадена европейска заповед за арест. Има данни, че и в момента той се укрива на територията на Италия.
Извършени са претърсвания и изземвания на 10 адреса. Иззети са множество платежни документи, свързани с преводи на пари от Италия; три свидетелства за регистрация на автомобили, които не се водят на лицата, от които са иззети; четири пълномощни за управление на автомобили, които не се водят на задържаните лица; шест нотариални акта за придобити имоти; двадесет мобилни телефонни апарата, петдесет мобилни карти на български и италиански мобилни оператори, неизползвани сим-карти; договори за срочни спестовни влогове в евро и спестовни книжки, както и разписки от получени преводи, три компютърни конфигурации и четири лаптопа, бележници с водено счетоводство за получаваните приходи от престъпната дейност; златни накити-около 500 грама, 900 евро и 2000 лева; лични карти и ксерокопия на лични карти на жертви на трафик на хора.
Иззети са седем леки автомобила, за които има данни, че са придобити със средства от извършвана престъпна дейност в Италия - Фолксваген Голф, Ауди А8, Ауди А6, Фиат Стило, Мицубиши Паджеро, Мерцедес Е230 и Пежо 307.
На италианските полицейски служби е изпратена информация за участници от групата, намиращи се на територията на Италия. Продължава работата по установяването на броя на жертвите на трафик, организиран от престъпната група. Образувано е следствено дело.
Групата действала по добре смазана схема - подбирани са млади жени от семейства с нисък социален статус с обещания за сезонна работа в Италия. При пристигането, документите на момичетата са отнемани и те са принуждавани да проституират. Доверени лица на лидера „координирали” престъпната дейност. На ден жените били задължени да им плащат по 100 евро за „закрилата”.
Действията по разследването продължават.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети