Търсят 700 милиона евро укрити данъци от търговци на диаманти

DenNews.bg
05.09.2011
размер на текста:

Търговци на диаманти в Антверпен са подложени на щателно разследване във връзка със съмненията, че са извършили данъчни измами за над 700 милиона евро. Освен това търговците са заподозрени, че са укрили пари в сметки в швейцарски банки, съобщи БНТ.
Разкритията направи белгийският вестник "Де Тейд". В материала се твърди, че белгийските власти са получили от Франция списък с имената на банкери с тайни сметки.
През диамантената борса в Антверпен минават почти половината от диамантите, произведени в света. Цената на скъпоценните камъни расте, заедно с цената на златото и парите, които преминават през Антверпен стават все повече.
Очевидно някои търговци, но и други белгийци, решили да спестят данъците, като открили сметки в швейцарски клон на британска банка. Проблемът е, че тези сметки не са декларирани.
Френските власти научили за това, след като вече бивш служител на банката откраднал документи, сред които списък на белгийци с тайни сметки. Французите предали списъка на Брюксел, а полицията започна разследване. Според вестника сред заподозрените са трима членове на борда на най-голямата диамантена борса в Антверпен, както и други представители на бизнеса с диаманти, информира dnevnik.bg.
Излизащият на френски белгийски вестник "Либр Белжик" отбелязва, че работата с тези списъци, които са били предадени и на германските, и на испанските власти, е деликатна, тъй като става дума за открадната информация. Миналата година германският Конституционен съд постанови, че откраднатите банкови данни могат да бъдат използвани за преследване на пране на пари.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети