Тайфун сее смърт и разрушения в Япония

DenNews.bg
05.09.2011
размер на текста:

Военни търсят оцелели в засегнатите райони. Снимка: AP

Поредно природно бедствие връхлетя Япония и сее смърт и разрушения в страната. След гнева на земята и морето, при разрушителните земетресение и последвало цунами от пролетта, сега гнева си над островната държава излива тропическият циклон Талас. Жертвите на тайфуна до момента са 27, но броят им може да нарасне, тъй като официалният брой на безследно изчезналите е 54 души, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от news.bg.
По данни на властите изолирани от външния свят в труднодостъпни райони са не по-малко от 3600 души.
Талас, който е 12-ти за този сезон тайфун, нанесе удар по южния остров Сикоку и централната част на японския остров Хоншю. От порива на вятъра са повредени покривите на хиляди сгради, в това число и на прочутия древен замък Нидзедзе в Киото. Прекъсната е телефонната връзка, хиляди домове са без електричество.
Тайфунът е парализирал и транспорта в страната. Отменени са над 400 полета. Преустановен е железопътният транспорт, спряно е движението по редица ключови автомагистрали.
В момента „Талас" бавно се придвижва от западното крайбрежие на Хоншю на североизток, в посока на Приморския край на Руската федерация. Поривите на вятъра на отделни места достигат скорост 30 м/сек.
В спасителните операции участват военни от силите за самоотбрана в Япония.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети