Дупница на воден режим, „Актавис” и автокъщите край Пиперево- не

В язовир Дяково имало достатъчно количество, но проблемът е, че резервоарът в село Самораново е над нивото му

Даниела Методиева
30.09.2011
размер на текста:

Цяла Дупница минава на воден режим, заради намаляване на дебита на водоизточниците в следствие на засушаването. Водоподаването в целия град ще бъде спирано от 22,00 до 06,00 часа до издаването на нова заповед за прекратяване на режима. Това става ясно от заповед, подписана от управителя на общинското дружество ВиК инженер Василка Бельовска.
Докато градът е на воден режим, водоснабдяването в „Актавис” не е спирано и за минута, вода постоянно има и в село Яхиново.Не са на воден режим и автокъщите край село Пиперево, които нямат проблем с подаването. Това било така, защото те са на ниво по-ниско от това на язовир Дяково и в момента количеството вода в него е 15 милиона кубика, което е с 6 млн. повече от санитарния минимум. Това обясни директорът на „Напоителни системи” Санде Костадинов. Оказва се, че езервоара в село Самораново, който се пълни от язовира и може да зареди всички домакинства от Дупница с вода, е на ниво, по-високо от това на язовира. Управителят на ВиК инж. Бельовска обясни, че за дружеството технически е невъзможно да поеме нужните за цяла Дупница количества от язовира, за да напълни резервоара. А заради засушаването много малко вода влиза във водохващането над село Бистрица, а Карагьол е напълно изчерпан. А от язовир Дяково по технически причини не може да се осигурят необходимите за град Дупница количества. Според директора на „Напоителни системи” Санде Костадинов ако ВиК разполага с толкова мощни помпи, които да направят това възможно. Той обясни, че дори и в село Дяково, което се намира на метри от язовира, е на воден режим. А причината за това е, че е на по-високо ниво. Единственият вариант жителите там да имат вода, е да си носят с кофи от язовира, позволи си да се пошегува Санде Костадинов.
Междувременно лични лекари от Дупница препоръчват да се пие минерална вода, заради все повечето случаите на чревни разстройства и неразположения. Те са дължат, както на сезонните вируси, така и на питейната вода. Според управителя на ВиК-Дупница стриктно се следи качеството на водата и тя е в норми.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети