3-има магистрати напускат съда в Дупница

Даниела Методиева
30.09.2011
размер на текста:

Трима магистрати напускат съда в Дупница. Причината за това е, че трима от съдиите са подали молби за участие в конкурси в други градове, а едно от свободните места в Дупница все още стои незаето в продължение на 2 години. Това така, защото от Висшия съдебен съвет все се отлагаше насрочването на процедура за конкурс от 2009-а година насам за всички съдилища в страната.
За участие в конкурс за Софийския районен съд молби вече са подали Снежана Кьосева и Светлана Бъчева, тъй като живеят в столицата. Молба за участие в конкурс е подала и тяхната колежка Илиана Димова е от Ботевград и пътуването й до Дупница е свързано с губене на много време, а и разходи.
И докато броят на съдиите в Дупница намалява, папките с делата набъбват. И заради кризата съвсем естествено най-голям дял от тях имат тези, които се водят срещу некоректни длъжници на ВиК, ЧЕЗ, банки, частни финансови институции. От направената статистика става ясно, че вече започват да се увеличават и броя на дела за заеми, заведени от граждани. Парите са били отпускани или със стандартната запис на заповед или просто с обикновена разписка срещу подпис.
Според съдия Скоклева ако гражданските дела срещу длъжници продължават да нарастват с тези темпове, има вероятност до края на годината те да стигнат до 3 500. Това изключително много затруднява работата на съдиите, като единствения начин за справяне е на насрочените конкурси молби за участие да подадат и магистрати за съда в Дупница.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети