Плениха с доматен обстрел US посланика в Сирия

DenNews.bg
29.09.2011
размер на текста:

Американският посланик в Сирия се намира в плен в офиса на опозиционен лидер, след като дипломатическият конвой на САЩ бил подложен на обстрел с домати и камъни от привърженици на президента Башар Асад.
Посланик Робърт Форд и придружаващите го сътрудници са блокирани в офиса на Хасан Абделазим, центристки политик, призоваващ за спиране на репресиите срещу протестиращите.
Привържениците на Асад опитали да изкъртят вратата, но след като не успели обградили офиса, обяснил Хасан за АФП, информира БНР.
Посланикът и всички пленници очакват силите на реда, за да бъдат измъкнати от човешкия обръч.
Ройтерс припомня, че това е второто нападение срещу американски дипломати от началото на продемократичното въстание в Сирия през март. През лятото след посещение на посланик Форд в град Хама, сцена на големи демонстрации с искания за политически свободи, привърженици на президента Асад атакуваха посолския комплекс на САЩ в Дамаск. В Хама посланикът бе приветстван от протестиращите. Малко по-късно силите на Асад нахлуха в него с танкове. Посланикът посети тогава и друг град, постоянна сцена на протести - Дераа, пренебрегвайки наложена на западните дипломати забрана да пътуват извън столицата.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети