Френската полиция изгони 200 цигани от лагер в Марсилия

dennews.bg
27.09.2011
размер на текста:

Полицията във Франция е изгонила около 200 румънски и български цигани от лагер, разположен в град Марсилия, в южната част а страната, съобщава news.asiaone.com, цитиран от news.bg.
Според информацията, подадена от френска страна, цели цигански фамилии са живеели в разядени железни и дървени колиби, разположени в близост до железопътна линия. Ако не докажат, че могат сами да се издържат и имат сигурни доходи, циганите ще бъдат експулсирани по родните си места в Румъния и България.
В акцията за прогонването на ромите от импровизираните им жилища са участвали близо 150 служители ан реда. При акцията не е прилагано насилие, но местният ръководител на Лига за човешки права Бернар Ейно отправи критика към операцията като „агресивна". Той обвини градската община в неспазване на обещанието си през август за решение чрез преговори.
„Днес единственият отговор, който имат, е полицията", заяви Бернар Ейно.
Тези действия от страна на правителството половин година преди президентските избори предизвикаха гнева на природозащитници във Франция. Още повече, че основен акцент в кампанията на Саркози се очаква да бъде именно националната сигурност.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети