Напрежението сред учителите в Дупница ескалира, прокуратурата започна разследване срещу общината

dennews.bg
27.09.2011
размер на текста:

Напрежението сред учителите в Дупница ескалира, след като стана ясно, че при поредната си среща с педагози вчера кметът е обещал да им даде заплатите за август в средата на другата седмица. По техни разчети това означава, че изплащането ще започне, след като бъдат получени държавните субсидии за месец октомври. Това в никакъв случай не удоволетворява педагозите и от днес учителите в детска градина „Детелина” стартира процедура за започване на ефективни стачни действия така, както направиха и техните колеги от ОУ „Неофит Рилски”. Днес учители обясниха, че в Общинската счетоводна къща все още стоят и не се изплатени фактурите им за работно облекло, издадени през месец май, всяка на стойност 240 лв. Никой от учителите не е получил и допълнителното материално стимулиране, което се изплаща на 15-и септември, и е в размер на 150 лв. Отделно от това те чакат и заплатите си за август.
Вече е факт и първият сигнал в прокуратурата в Дупници. На 21-и септември той е бил внесен срещу община Дупница от учителката от ОУ „Н. Рилски” Лили Георгиева за нарушаване на правилата при разпределяне на бюджетни средства. Говорителят на държавното обвинение Емил Павлов обясни, че на 26-и септември преписката е изпратена по компетентност на Окръжна прокуратура, която се заема със случая, защото визираните престъпления са подсъдни на Окръжен съд.
Преписката в прокуратурата в Дупница е образувана по чл. 254, ал.1 и 2 и член 282 а от Наказателния кодекс.
Ето какво гласят текстовете в двете разпоредби:
Чл. 254, а: Длъжностно лице, което в нарушение на бюджетен закон или подзаконов акт по прилагането му се разпореди с бюджетни средства или със средства с целево предназначение не по предназначението им, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 .
(2) Ако от деянието по ал. 1 са настъпили вредни последици за държавата или общината, наказанието е лишаване от свобода до пет години и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 .
Разпоредбата по чл. 282 визира престъпление по служба и гласи следното: Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност;или с пробация.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети