Върховното мешере осъди на смърт Цар Киро

dennews.bg
26.09.2011
размер на текста:

Върховното Мешере е осъдило на смърт Кирил Рашков,по-известен като Цар Киро заради смъртния случай и последвалите безредици в село Катуница.

 

Това съобщи Христо Върбанов - Ицо Папата, в кулоарите на съдебната палата, цитиран от news.bg.
Заседанието на Мешерето се е провело вчера, на него са присъствали 11 членове. Нито един от тях не е застанал зад Цар Киро, а са му произнесли смъртна присъда чрез обисване. Пред журналисти днес Папата обяви, че ако той и останалите членове на мешерето притежават лостовете на властта, биха изпълнили присъдата.
„Ако имахме властта бихме го направили, за назидание заради всички българи. Той прави опити, за да създаванапрежение в държавата. Ние може да сме роми, но сме преди всичко българи.Киро е най-големият престъпник в държавата. Цялата му рода се занимава с престъпления - наркотици и джебчийски кражби. Над него има чадър", категорично заяви Папата. Папата разкри, че Катуница е разпределителната гара на наркотиците в държавата.
По думите му Цар Киро е заменил шофьора на буса, който прегази 19-годишния Ангел в Катуница, за да отърве своите близки.
„Кирил Рашков е лидерът на фамилията и това, което е ставало в Катуница е решение лично негово. Той е способен на всичко", коментира още представителят на върховното Мешере.
Ицо Папата твърди, че Цар Киро стои и зад много поръчкови убийства в България, но над него има чадър от страна на високопоставени служители в МВР и прокуратурата.
Ицо Върбанов посочи, че според мълвата, Рашков си имаопределени хонорари и плаща.
Той обаче отговори с въпрос на въпроса дали трябва фамилията на Рашков да се изсели от Катуница: „Къде да отиде, кой ще го приеме? Ако се прави нещо...Ние изгонихме предишните царе, така и тоя да напусне държавата - това е единственият начин. Къде да отиде?".
Ицо Папата е категоричен, че Рашков е знаел и за злополуката, визирайки смъртта на 19-годишния Ангел. „Повярвайте ми, това е диктовка, това което е станало в Катуница убеден съм на 100%, че е диктовката лично на Кирил Рашков", каза Върбанов. „Това е много тиха водичка, която лекичко пробива с парите напред и това е", заключи още той.
По-рано в кулоарите на Съдебната палата лидерът на Евророма Цветелин Кънчев настоя цар Киро да се оттегли от Катуница.
„В Катуница високомериетона една богаташка фамилия доведе до един много сериозенсоциален отпор от цялото население", заяви Кънчев в кулоарите на Съдебната палата, където започва делото срещу него.
Ромският лидер изтъкна, че за това високомерие имат много голяма вина и журналиститеот края на 80-те и началото на 90-те години, когато по думите му безразборно са раздавани титлите „царе", „барони", „фараони" и т.н. „Тази титла му е подарена през март месец 1988 г. от в-к „Работническо дело", заяви още Кънчев.
„Това не е сблъсък между българи и роми. Поне не започна така", смята Кънчев и допълни, че това е израз нанедоволството на всички останали срещу едни хора, които са се самозабравили. „От там нататък вече някой реши да яхне вълната и да я превърне в междуетнически сблъсък. Много неприятно", коментира още лидерът на Евророма.
„Законите на България не позволяват изселване", коментира Кънчев по повод искането на съселяните на Цар Киро фамилията му да се изсели. „Морално аз ги призовавам, ако наистина имат съвсем малко капка морал, нека да напуснат Катуница в името на етническия мир", обърна се към тях Кънчев.
По думите му, изходът от ситуацията е МВР наистина да си свърши работата. „Аз съм абсолютно съгласен при условие, че ако наистина бяха 2000 човека това е бил подходът, но разбрах от ваши колеги, че тези, които са палили и са трошели имущество са били не повече от 200 човека", коментира Цветелин Кънчев и допълни, че в такъв случай наистина е можело да се свърши нещо.
Той подчерта, че е солидарен с премиера, че МВР не си е свършило работата. „Главният секретар каза, че са действали адекватно, премиерът не е доволен, значи някой по средата трябва да го отнесе", заключи Цветелин Кънчев.
На въпрос до кога ще продължат етническите сблъсъцимежду българи и роми и двойния стандарт, той заяви, чегенетично, духовно и морално е свързан и с българи, и с роми. „Аз не мога да деля в никакъв случай. Аз в случая съм между чука и наковалнята", коментира още Цветелин Кънчев.
Той увери, че той и колегите му от ръководството на Евророма ще дадат всичко от себе си, за да не позволят да се стигне до такива сблъсъци.
Кънчев обясни, че Евророма е политическа партия, а не данъчна институция в отговор на въпрос дали може да провери имотите и състоянието на фамилията на Цар Киро и дали той си е плащал данъците. По думите на Цветелин Кънчев такава проверка вече е започнала.
Самият лидер на Евророма каза, че не е в много добри отношения с Кирил Рашков и семейството му. Той припомни, че през 1999 г. Рашков е бил освободен от ареста за взрива пред вестник „Труд".
„Аз аз бях арестуван заради кучето, оценено на 22 лв.", негодува Кънчев.
По думите му, на тези въпроси Иван Костов трябва да даде много сериозен отговор. „Каква беше уговорката между тях двамата през 1999 г.? Тогава този човек си повярва, ченаистина е цар", коментира Кънчев и допълни, че той може да взривява медии и да се измъква безнаказано. „Аз не мога да твърдя, че той е извършил това нещо, но беше обвинен за това", допълни лидерът на Евророма.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети